Заплатите в България продължават да нарастват, а компаниите във всички сектори стават все по-изобретателни в разширяването на пакета от социални придобивки за служителите си. Това показва мащабното проучване на Tack TMI, което обхваща над 115 000 служители в над 1000 различни позиции у нас.

От грижа за психичното здраве на служителите до предоставяне на средства за закупуване на домашно офис оборудване или покриване на разходите за интернет. Това са само част от придобивките, които служителите могат да получат на много места в страната през последните две години, показва проучването.

То събира информация от 350 компании от различни сектори на икономиката, като особено силно представени са секторите на високите технологии, BPO, производство, хотели, банки и финансови институции.

От пик към спад: Как се промениха заплатите в България само за три месеца

От пик към спад: Как се промениха заплатите в България само за три месеца

Индустрията, в която броят на заетите се увеличава със сходен на IT сектора темп

Участие взимат някои от най-големите и влиятелни работодатели както в България (25%), така и в международен мащаб (75%), данните от проучването обхванаха близо 115 000 служители в над 1000 различни позиции.

На базата на получените резултати компаниите могат да адаптират своите стратегии за привличане и задържане на служители, което е особено актуално за нашата икономическа действителност в последните години, като по този начин да бъдат по-конкурентоспособни и успешни в своята дейност.

Кой е секторът с най-високи заплати?

Възнагражденията в страната продължават да нарастват, макар и с по-умерени темпове спрямо предходните години. Въздействието на пост-пандемичната реалност през последните две години е неоспоримо, но същевременно и много други фактори оказват влияние върху възнагражденията.

Според Tack TMI традиционният "отличник" по ръст е сферата на информационните технологии, където сериозната конкуренция за високо квалифицирани професионалисти продължава да води до повишаване на заплатите.

Демографската ситуация, липсата на квалифициран труд, ниската безработица и нуждата от специализирани професионалисти се очертават като ключови фактори за бъдещия растеж на възнагражденията в България в дългосрочен план.

Заплатите в големите фирми - само по банков път. Как е другаде в ЕС?

Заплатите в големите фирми - само по банков път. Как е другаде в ЕС?

Целта е да се пребори плащането "под масата", "Възраждане" и ИТН са против