Money.bg започва поредица "Бизнес атлас", посветена на бизнеса в различните български региони. Ще ви разкажем за успешни и иновативни компании, които са избрали да се развиват там, където връзката им с корените е най-силна. България не е само един или два града - всички го знаем, но е добре да си го припомняме.

Какво е общото между "умния" дом и охранителната система на банковия клон? На първо място, това са сложните и прецизни сензори, които следят за най-малката промяна в десетки показатели. Свързващото звено обаче не са само технологиите, но и тези, които ги превръщат в работещи решения. Една от сериозните фирми на европейския пазар в тази сфера е "Ромтех - 3S" от Враца.

Производителят на електроника днес има сериозно международно присъствие и е ключова част от бизнес с приходи от около 25 млн. лева за 2022 г. Освен в машини и пазарна експанзия, обаче, компанията инвестира в своите хора.

От алармите до световните пазари

Историята на "Ромтех - 3S" е пряко свързана с развитието на дружеството "Интелигентни системи за сигурност". Първите му стъпки правят четирима инженери от стария завод за медицински изделия във Враца. Годината е 1994-та, сюжетите в държавата са борчески и екипът се занимава с проектиране и монтаж на охранителни системи за банките, разказва управителят инж. Диана Върганова.

Снимка 645236

Източник: Ромтех - 3S

След това започва производството на датчици и централи. Днес компанията асемблира, настройва, програмира и монтира печатни платки, произвежда пластмасови и метални детайли и кабелни снопове. Продължава и проектирането и реализацията на цялостни сигнално-охранителни, наблюдателни и пожароизвестителни системи. Големи клиенти като "Фантастико" използват нейните решения за светодиодно осветление във всичките си обекти.

"В момента всеки ден имаме по над 150 различни изделия в производство", посочва инж. Върганова. По-голямата част от производството е на база разработките на клиентите на компанията, като под 10% от продукцията остава у нас. Останалото се реализира в Европа, но също и в арабските страни.

Протегната ръка от Холандия

Ключово за развитието на бизнеса е създаването на "Ромтех - 3S" през 2007 г. като смесено дружество между нидерландската Rommens Instrumenten-en Apparatenbouw B.V. и "Интелигентни системи за сигурност". Това е първата година от членството на България в ЕС, преговорите са още от преди него - нашата страна все още не е със силни позиции като съвременен производител на електроника.

Съвместната работа дава възможност врачанското предприятие да започне да експлоатира SMT производствени линии за електронни компоненти с най-високи показатели.

Враца: Бизнес извън сянката на "Химко"

Враца: Бизнес извън сянката на "Химко"

Най-големият северозападен град се връща на икономическата карта, но предизвикателства не липсват

"Напаснахме се страхотно - те (нидерландската компания) са 25 човека, които се занимават изключително с развойна дейност. Идеята беше те да правят образците и цялото масово производство да се прехвърли в България. Четирима инженери от Холандия стояха 6 месеца тук, за да обучат персонала. Машините бяха същите като техните и зареждането на програмите за асемблиране ставаше онлайн - след като са проиграли мострената серия, изпращат към нас", разказва инж. Върганова.

На първото изложение с участието на "Ромтех - 3S" нидерландците застават зад българските си партньори, като гарантират качеството на продукцията им пред заинтересованите посетители - жест, който във врачанската фирма помнят и до днес.

Двете фирми се разделят преди няколко години, тъй като западноевропейците нямат възможност да инвестират с темпото, с което действа българската компания: "При тях с 20-25 човека трудно се прави това, което се прави със 150 - независимо от маржа на печалбата. Прецениха, че ще е по-достойно да се оттеглят и ние им изплатихме техния дял във фирмата".

Произвеждат и платки, и... кадри

Днес "Интелигентни системи за сигурност" и "Ромтех - 3S" работят заедно за различни клиенти с общо около 240 служители в модерна сграда с общо около 8000 квадратни метра производствени и офис площи. Дълги години тя отчита по 10% ръст на приходите. За миналата година те се над 10 млн. евро.

Инж. Върганова не смята, че бизнесът в Северозапада е по-труден, отколкото другаде в България, но признава, че е проблем липсата на качествени университети в региона.

Снимка 645238

Източник: Ромтех - 3S

Преди COVID-19 по договор с ТУ-Русе преподаватели са обучавали на място във Враца инженерния състав на предприятия от региона. Сега, обаче, това е спряно и се налагат пътувания за присъствено обучение.

"Гладът при нас е за инженерни кадри. В момента имаме 23 или 24 инженери, от тях половината са дошли готови, а останалата половина са станали инженери на място - тук са започнали да учат задочно или дистанционно, да взимат изпити и т.н. Те са изградени от фирмата", подчертава тя.

"Ромтех - 3S" от 8 години е ангажирана и в дуалното обучение - осигурява реална среда, в която ученици от специализираните училища придобиват знания и умения.

Налага се компанията да си създава кадри на всички нива, защото според инж. Върганова нивото на образованието е твърде ниско: "Ние правим входящи тестове, които ние сме взели от МОН - за 7 клас. Много трудно инженерният състав, дошъл отвън, получава тройка".

Затова и всеки, постъпил на работа, получава свой ментор, който през първите месеци го обучава.

В България, въпреки всичко

"Ромтех - 3S" през 2013 г. става първият носител на приза "Мито Орозов" за иновативни предприятия от Враца и региона. Инж. Диана Върганова познава наследниците на големия български индустриалец и за нея той е бил "наистина страхотен ум и родолюбец".

Виждат ли се на повече места духът и идеите на Орозов днес - един век след смъртта му? Откровеният отговор на управителя на "Ромтех - 3S" е по-скоро отрицателен. От една страна защото "липсват духовни ценности" у голяма част от хората. От друга, по думите ѝ бизнесът през последните години не вижда нито подкрепа, нито предвидимост от държавата.

Така, например, след пандемията значително се е ограничила практиката на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия да организира т.нар национални щандове с множество български фирми на различни специализирани изложения по света.

"Сега ние плащаме абсолютно всичко, организираме си всичко, кандидатстваме година и половина по-рано, за да получим 20% отстъпка, плащаме по-рано и т.н. Държавата я няма", подчертава инж. Върганова.

На изложение в Истанбул преди години (отново с участие на собствени разноски) "Ромтех - 3S" предизвиква голям интерес със своите решения за осветление. Как реагира южната ни съседка: "От следващата година въведоха 30% мито за внос на готови светодиодни осветители. Имахме писмо от турското консулство - да направим фабрика в Бурса. Предлагаха ни място с изградена инфраструктура, специализирано училище наблизо и банков кредит с нулева лихва за 2 години".

Не се местят, но пък други се решават на подобни стъпки: "Има колеги от Монтана, които си преместиха производството в Сърбия. Загубихме голям клиент, защото и той си направи собствена фабрика там".

"Ромтех - 3S" остава във Враца и не губи амбициите си за нови клиенти, нови пазари и нови упехи. След скорошно изложение в Мюнхен вече се подготвя мострена серия за потенциален клиент, а сериозен интерес има от още две чуждестранни компании.

Инж. Върганова е убедена, че екипът ѝ е достатъчно подготвен, за да отговори на изискванията им - макар средната възраст в компанията да е 29-30 години: "Ние нямаме текучество, независимо, че заплатите не са фрапиращо високи - нямаме бюрокрация, проблемите се изчистват на секундата. Съществува приятелска обстановка".

За да стане бизнесът ти видим международно, именно последното всъщност е критично важно - поне колкото оборудването в цеховете и квалификацията на хората, които работят с него.