Money.bg започва поредица "Бизнес атлас", посветена на бизнеса в различните български региони. Ще ви разкажем за успешни и иновативни компании, които са избрали да се развиват там, където връзката им с корените е най-силна. България не е само един или два града - всички го знаем, но е добре да си го припомняме.

От няколко години насам България е първенец в производството на лавандулово масло, оставяйки Франция и други европейски страни зад себе си. Наричана "синьо злато", лавандулата е ключова съставка в световната козметика. 99 на сто от лавандуловото масло, което се произвежда у нас отива за износ, така че българските производители на практика работят предимно за чужди пазари.

САЩ са най-големият потребител - 27% от износа отива там. Следват страни като Германия, Франция, Австрия, Нидерландия, Индия, Великобритания, Испания, Канада, Мароко, Йордания и Китай.

Снимка 658801

Един успешен бизнес модел от Северозапада

"Апис Агро" е семейна компания от Враца, специалиирана в производството и продажба на лавандулово масло. Фирмата е на пазара от 2015-а година, като към днешна дата отглежда лавандула на над 1100 дка в близост до село Фурен.

Мерилин Георгиева

Мерилин Георгиева

Днес Мерилин Георгиева, директор "Продажби и маркетинг", е един от двигателите на компанията. Завършила образованието си във Великобритания, тя се връща в България, за да работи в семейния бизнес и определено не съжалява. Горда е, че нейното семейство е първият производител на лавандула в Северозападна България.

Производството на лавандулово масло достигна исторически връх у нас, но цената му пада

Производството на това етерично масло достигна исторически връх у нас, но цената му пада

Ситуацията на пазара на етерични масла по света и у нас

"Фокусът ни обаче не е българският пазар, ние сме насочени към международните пазари в цял свят. Предлагаме три продукта - лавандулово масло, лавандулова вода и изсушени лавандулови цветове. Българското лавандулово масло е доста познато на световния пазар, толкова, колкото е позната и българската роза", разказва Мерилин Георгиева.

Снимка 658800

Биостопанство и затворен производствен цикъл

Компанията е затворила целия производствен цикъл, който включва засаждане на растенията, механични обработки на почвата, прибиране, дестилиране и сушене, както и търговия на едро с готовите продукти - лавандулово масло, флорални води и сушен лавандулов цвят.

Застрашен ли е бизнесът с българско розово масло

Застрашен ли е бизнесът с българско розово масло

Българските евродепутати настояват да се запази сегашният режим за третиране на етеричните масла

Екипът непрестанно развива своите познания и придобива нови умения, за да се гарантира добро качество както на производствения процес, така и на крайния продукт. Продажбите са ориентирани към потребители, произвеждащи парфюмни композиции, търговци на ароматични и аромотерапевтични продукти.

Снимка 658802

"Апис Агро 98" ООД, каквото е пълното име на компанията, има реализирани два проекта по европейски програми - за "Инвестиции в земеделски стопанства" и за "Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти". 

"Вниманието на фирмата ни е насочено към производство на краен продукт, съответстващ на европейските изисквания за качество, реализиран при ниски производствени разходи и постигането на висока конкурентоспособност на пазара."

Лавандулата, която се отглежда е биологично сертифицирана, а маслото, което се произвежда е напълно натурално. Това прави компанията биопроизводител на световно ниво.

"Ние винаги сме били напълно натурална компания и именно затова клиентите ни имат доверие. Просто сме изключително прозрачна компания, винаги предоставяме сертификати и анализи на нашите продукти, за да се убедят клиентите ни сами, че показателите ни съответстват на всички биоизисквания, които спазваме", споделя Мерилин Георгиева.

Казва още, че е от българите, които са щастливи, че са се завърнали у дома и правят бизнес именно тук. Защото, въпреки трудностите, чувства, че е на правилното място.

Недостиг на работна ръка и други проблеми в индустрията за етерични масла в България, с едно изключение

Недостиг на работна ръка и други проблеми в индустрията за етерични масла в България, с едно изключение

Високите запаси от нереализирана продукция оказват негативно влияние на сектора