Money.bg започва поредица "Бизнес атлас", посветена на бизнеса в различните български региони. Ще ви разкажем за успешни и иновативни компании, които са избрали да се развиват там, където връзката им с корените е най-силна. България не е само един или два града - всички го знаем, но е добре да си го припомняме.

Създаденото преди години дружество в Русе "Гораинвест" АД днес е семейна компания и е положителен пример за това, че успешен голям бизнес може да се прави и в България, независимо от трудностите. Фирмата е основана през 1998 година от професионалисти в областта на горското стопанство.

Днес компанията е собственост на инж. Валентин Новаков и на неговите двама сина Росен и Борислав Новакови. Семейството разполага с бази в Русе и в Кубрат, като част от бизнеса им включва производство на панели за мебелната промишленост, заготовки на дъски и производство на дървени палети и дървесен чипс за производство на екобрикети. Основните пазари, на които "Гораинвест" работи са Румъния, Италия, Германия и разбира се България. 

Германската Eberspächer продаде новопостроения си завод в Русе на австрийската GG Group

Германската Eberspächer продаде току-що построения си завод в Русе

Във фабриката работят 100 души

С поглед към Турция

"В момента водим активни преговори да станем доставчик на турски производител на заготовки за изработване на моливи и така да се пренасочим от пазара в Германия, където към момента има спад на поръчките. А следваща година планираме да инвестираме 750 000 евро в линия за производство на масивни панели", заяви пред Money.bg основателят на фирма "Гораинвест" АД инж. Валентин Новаков.

Снимка 669870

Основният материал, с който компанията работи е топола, липа и дъб, а производството е изцяло еколоогично, разказват тримата собственици.

"Всъщност, нашето производство е практически безотпадно, защото всеки съпътстващ дейността продукт намира своето приложение". 

Снимка 669871

Тримата собственици смятат, че "Гораинвест" е добър пример за кръгова икономика. От дружеството предоставят услуги като раздробяване на дървесина - дървесен чипс за големи преработватели, пълна механизирана подготовка на почвата за залесяване, както и добив на дървесина със специализирана техника.

"Ние извършваме контролирана сеч и е изключително важно да бъде ясно, че тя не вреди на природата, а напротив, нужна е за нейното нормално функциониране", подчертава Росен Новаков.

Той споделя, че понякога не среща нужното разбиране от страна на еколози, които отказват да се срещнат с представители на дорвопреработвателната индустрия и да разберат от първо лице, че работата им не ощетява природата по никакъв начин.

Снимка 669872

Основен производител на ски за "Амер спортс"

"Гораинвест" е основен доставчик на заготовки за производство на ски за "Амер спортс". Сред нейните брандове са Atomic и Salomon. Заготовките се изготвят във фабриката в Кубрат. Към момента в нея работят 43-ма оператори на дървообработващи машини и технически персонал. В производствената ни фабрика в Русе са заети 14 души - оператори на дървообработващи машини и технически персонал. Работниците преминават задължително месечно обучение.

Снимка 669874

От компанията отчитат лек спад на обема на оборотите от 17 - 18 милиона лева годишно, до  14 - 15 милиона лева, като обснението е обща  стагнация на пазара за всякакви продукти. 

Въпреки че средната заплата в дружеството надхвърля 2 000 лева, а при специалистите на дърводобив е над 3 000 лева, липсата на специалисти и на нови кадри е все по осезаема, споделят от "Гораинвест". Въпреки този проблем, са сигурни, че бизнесът им ще продължи да трупа успехи. Най-вече, защото е семеен.

Топ 10 на производителите на мебели в България по приходи

Топ 10 на производителите на мебели в България по приходи

С общ оборот от над 720 милиона лева за 2022 година