Money.bg започва поредица "Бизнес атлас", посветена на бизнеса в различните български региони. Ще ви разкажем за успешни и иновативни компании, които са избрали да се развиват там, където връзката им с корените е най-силна. България не е само един или два града - всички го знаем, но е добре да си го припомняме.

В сутрешния час пик от София до най-големия град в Северозападна България не тръгва автобус. От Централната автогара потегля маршрутка - с някои липсващи части отвън и само една свободна седалка вътре. Спираме пред терминала, за да ни догони възрастен мустакат мъж. "Всеки с късмета си", подмята задъхано, докато се разполага на последното налично място в буса.

А нашият общ късмет през тази сутрин е да се движим по най-натоварения черен път в държавата. Край с. Крета в калта крета трафик като за главен път - коли, товарни автомобили, автобуси. Недалеч е истинският главен път - Е-79, който е в изоставащ от графика ремонт. "На Луната е по-равно", подмята някой в нашето лъкатушещо се возило.

Снимка 644962

Източник: Община Мездра

Това е всичко, което ви трябва да знаете за положението, в което се намира Враца. Град с дълга история на предприемачество и индустрия днес явно е приемливо месеци наред да е с транспортната свързаност на селска махала.

На влизане бусът минава покрай порутените сгради на комплекса на "Химко", но Враца иска да остави миналото зад гърба си и търси своя път отвъд фалиралия химически мастодонт. Днес в града има нови предприятия, но има и млади хора и деца.

А това значи, че все пак в Северозапада има надежда.

Министър: Община Враца има сериозен потенциал за индустриални паркове

Министър: Община Враца има сериозен потенциал за индустриални паркове

Инвестициите в града растат

Обратно на картата

"Регионът започна да се връща на картата чрез инвестициите. Бизнес подкрепящите организации като нас и властите работим заедно. Това според мен е нещото, което ще върне тук младите хора. Отделно, за бизнеса тук има свободни терени. Културата се промени, има завръщащи се от чужбина, които се установяват тук. Децата се увеличиха като план-прием в училищата", обяснява изпълнителният директор на Търговско-промишлена палата - Враца Мая Милова.

Организацията има между 600 и 700 члена, като през последните години броят на фирмите, които работят с палатата, расте. Това се случва на фона на развитието на местни компании, но и на появата на нови инвеститори като "Теклас", които откриха завод за авточасти във Враца през миналата година и така отвориха стотици нови работни места.

Снимка 644954

Източник: ТПП - Враца

По думите на Милова след коронавируса се вижда тенденция млади хора, останали да работят в столицата, се връщат в родния град и се трудят дистанционно. В същото време, във Враца има и компании от технологичния сектор, които предлагат обучения и така създават собствени кадри.

 Производителят на захарни изделия BG LINE строи завод за 18 милиона лева във Враца

Производителят на вафли "Хели" строи завод за 18 милиона лева във Враца

Очаква се комплексът да бъде изграден до 12 месеца

Големите предизвикателства

Преди краха си в началото на 2003 г., "Химко" дава препитание на 3000 семейства във Враца и региона. В добрите си години, торовият завод подпомага и развитието на цялата област. 20 години по-късно, инфраструктурата на Северозапада е в твърде голяма степен амортизирана, а фирмите срещат затруднения при търсенето на персонал. Тези проблеми ограничават възможностите на бизнеса за растеж. А така няма начин и доходите на работещите хора да се повишават с по-добро темпо.

Снимка 644960

Източник: iStock

Вече 6-7 години търговско-промишлената палата участва в организацията на общи срещи - за бизнеса, бюрото по труда, Регионалния инспекторат по образованието и училищата. Целта е план-приемът да бъде съобразен с нуждите на местните работодатели.

"Теклас" открива нов завод във Враца, създава 300 работни места

Турска компания за автомобилни компоненти открива нов завод във Враца, създава 300 работни места

Инвестицията е на стойност 20 милиона лева

Така в Област Враца от години работи т.нар дуално обучение. Само през изминалата учебна година в 47 професионални и 5 дуални паралелки младежите са комбинирали уроците с овладяване на занаят в реална среда.

Снимка 644961

Източник: iStock

По отношение на инфраструктурата, голямата надежда е в пътя до София (не черният, а този, който е в ремонт). "Тук, в нашия регион, освен че има много (индустриални) инвестиции и инфраструктурата ще увеличи клиентите, тя ще допринесе и за туризма. Врачанският регион е пълен с възможности за туризъм, но лошото е, че когато попиташ човек "Защо не опознаете този край на България?", първата пречка е пътят", отбелязва Милова.

Снимка 644959

Източник: iStock

Около една шеста от членовете на палатата са свързани именно с туризма и културата - а всеки, който познава историята и поне един път е стъпвал във Враца, знае какъв потенциал има регионът.

Идеите на Българския Хенри Форд са живи

Говорим с Мая Милова броени часове преди връчването на приза "Мито Орозов". Бизнес наградата е на името на видния български индустриалец от началото на XX век. От неговата фабрика във Враца излизат някои от най-качествените превозни средства с животинска тяга, а освен това поддържа контакти с Хенри Форд и даже отклонява предложение да участва в производството на автомобилите му.

Отново на Мито Орозов дължим масовото въвеждане на 9-часовия работен ден у нас.

Снимка 644963

Призът на негово име е учреден през съвместно от ТПП-Враца и Регионалния исторически музей, като целта му е да продължи делото на индустриалеца. Наградите се връчват на всеки две години на предприятия от региона. Категориите са три - "Иновация", "Индустриален подем" и "Корпоративна социална отговорност".

До момента носители на Приз "Мито Орозов" са компании от региона със сериозни успехи Ромтех - 3ЕС, Електростарт АД, Техкерамик М АД, "Къща на камъка - мрамор и гранит" ООД, "Центромет" АД, "Инекс Трейд"ЕООД, Научен център по бубарство, "Българска леярна"ЕООД и "Беана" ООД.

Тази година производителят на дограма "Чех пласт" беше отличен за иновациите си, специализираната в металните изделия за машини "Лесто продукт" - за "Индустриален подем", а награда за инвестиции за устойчиво развитие и корпоративна социална отговорност получи Винарски комплекс "ШаТони".

Снимка 644955

Източник: ТПП - Враца

Как можем да обобщим възгледите за бизнеса на Мито Орозов? "Иновативност, грижа за хората и предприемчивост", отговаря Мая Милова и с усмивка добавя: "В комбинация с ината на врачаните".

Връщането от Враца е с относително нов автобус. Движи се по по-добър път, но пък той (все още) е доста обиколен...