"Теклас - България", част от турската група Teklas, откри официално днес нов завод във Враца. Инвестицията е на стойност 20 милиона лева. В новия завод са ангажирани 300 души. "Теклас" вече има у нас четири завода в Кърджали и по един в Крумовград и Момчилград.

С инвестицията на "Теклас" ще се обособи нова индустриална зона във Враца. Парцелът от 70,5 дка за строителството на новия завод, беше закупен от "Теклас" преди около 3 години за близо 460 хил. лева.

"Направената инвестиция е крачка напред за българската икономика. Това ще доведе до модернизацията на страната ни. Компанията увеличава иновативната си дейност и се превърна в ключов играч в автомобилния сектор в света. Благодаря за добрите условия и социалната икономика, която фирмата предоставя на служителите". Това акцентира президентът Румен Радев при официалното откриване на новия завод на "Теклас" във Враца, цитиран от "24Родопи".

В промишления гигант на Кърджали, в който се произвеждат части за автомобилната промишленост, работят над 3000 души. В града край Арда е позициониран и най-големият Научно-изследователски център на дружеството.

Компанията е получила общо четири сертификата за инвестиция клас "А" от Българската агенция за инвестииции към Министерството на иновациите и растежа (през 2016, 2017, 2019 и 2021 г.) по Закона за насърчаване на инвестициите за изграждане на заводите в Кърджали, Крумовград и Враца. Общият размер на инвестициите по сертифицираните проекти до момента е около 50 млн. лева. Два от сертификатите са именно за завода във Враца.

Дружествата на "Теклас" са специализирани в производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за горивните, охладителните и спирачни системи за много световно известни автомобилни компании, сред тях и такива с най-новите електрически и хибридни модели.

Компанията притежава собствени заводи в България, Турция, Сърбия, Китай и Мексико, а така също така и логистични центрове и офиси в Европа. "Теклас" е с общ персонал около 7500 души.

Teklas открива втори завод в Сърбия

Един от най-големите производители на авточасти у нас отваря втори завод в Сърбия и наема 1500 души

Първоначално там ще бъдат наети 250 души