Турската компания Teklas, която е един от най-големите производители на автомобилни части у нас, разширява операциите си и на сръбския пазар. Дружеството планира да отвори втора фабрика в западната ни съседка, която ще се намира в град Врание. Това са потвърдили от ръководството ѝ в интервю пред сайта SeeNews.

Първоначално в завода ще бъдат наети 250 работници, като целта е в следващите години техният брой да се увеличи до 1500 души, става ясно от интервюто на Гулсунай Каба, която е ръководител "Човешки ресурси" за цялата група.

По нейните думи целта на Teklas е да има 2500 служители в Сърбия през следващите 8 години.

Каба посочва, че производството във Врание ще се припокрива с това и в другата локация на компанията във Владичин Хан. Там се правят климатични системи за автомобили, електрически и хибридни двигатели, както и спирачни маркучи.

"Теклас България" открива шести завод в България

Автомобилен гигант открива шести завод в България

Инвестицията ще бъде в размер на €15,3 милиона и ще бъдат наети 1 000 души

Първата фабрика на Teklas в Сърбия работи от 2015 година, като тя произвежда части за Volkswagen, Audi, Porsche и други марки. Цялата ѝ продукция е за износ, като там са заети над 1000 души.

В световен мащаб групата има 11 производствени бази в шест държави, като за нея работят 6500 души. У нас тя навлезе през 2004 година, като към днешна дата има четири завода в Кърджали, по един в Крумовград и в Момчилград. В началото на 2019 година стана ясно, че "Теклас България" ще отвори и първи завод в северната част на страната - във Враца.