Германската компания Eberspächer, която построи завод за нагреватели за електромобили в Русе, продаде първата си и единствена фабрика у нас. Новината беше обявена от говорител на базирана в град Еслинген компания, цитиран от германското издание Automobil Produktion. Новият собственик е австрийската GG Group, като над стоте вече наети служители ще продължат да работят в завода.

Информация за стойността на сделката не е предоставена. В края на ноември Money.bg се свърза със собствениците на завода с предложение за интервю относно развитието на техния бизнес у нас, но те отклониха тогава поканата за бъдещ и неопределен период във времето.

Eberspacher, която ще строи завод за нагреватели за електромобили в Русе, разкрива още 100 нови работни места

Компанията, която ще строи завод за нагреватели за електромобили в Русе, разкрива още 100 нови работни места

Строителството на фабриката е палнирано за месец март

Каква е причината за продажбата?

Източници на Money.bg, запознати със сделката, коментираха, че причината за продажбата на русенския завод е "променената икономическа конюнктура". Казано иначе, "забавянето на планирания растеж на електрическата мобилност в Европа", според официалното изявление на самите Eberspächer.

"Това означава, че обемите, планирани от нашите клиенти за високоволтови нагреватели, вече могат да бъдат доставени от останалите съществуващи прозиводства."

Докато германците търсят купувач на завода си, австрийската GG Group спешно търси фабрика за своя бизнес. След смяната на собствеността, компанията от Австрия планира в Русе производство на високотехнологични кабели за електрически автомобили. 

Снимка 607688

Източник: Община Русе

Провалените планове

Eberspächer всъщност искаше да започне да произвежда нагреватели за електрически автомобили в новата си фабрика в Русе в началото на тази година. През февруари 2023 година Money.bg написа за предстоящата първа копка на новата фабрика, която се състоя през април.

Германската компания се специализира в производството на нисковолтови и високоволтови нагреватели за електрически и хибридни автомобили, както и за коли, задвижвани от водород. В Русе трябваше да действат две от растящите дивизии на дружеството, свързани със сглобяването на различни продукти за климатизация.

"Поточният процес е автоматизиран, а самото производство е абсолютно чисто и се прави в условия на свръхналягане", уточниха тогава от Eberspächer.

Германската компания се развива в над 80 локации по цял свят и произвежда нагреватели за едни от най-емблематичните модели на автомобилни гиганти като Mercedes, Toyota и Ford.

Колкото до готовия завод в Русе, той е "добре оборудван и може да покрие планирания растеж", заявиха от Eberspächer пред германското изднаие Wirtschaftswoche. Тоест, има всички предпоставки австрийската GG Group да развие успешно плановете си за производство на специалните кабелни комплекти за високо напрежение за е-мобилност в Русе.

Ще стимулира ли държавата покупката на електромобили

Ще стимулира ли държавата покупката на електромобили

80% от автопарка в страната е с над 15-годишни коли