Държавата готви нов амбициозен закон, с който да се насърчат покупката на електромобили и изграждането на зарядни станции, съобщи БНТ. Очаква се проектът на закона да бъде представен през 2024 година.

"До края на 2026 г. да постигнем поне 30 000 автомобила по пътищата на държавата ни и да имаме не по-малко от 10 000 зарядни точки", каза Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа.

Насърчителни мерки са предвидени и за инвеститорите в зарядни станции, и за гражданите, за да може повече хора да си купят електромобил.

Експерти се надяват, че България ще последва френския пример за подпомагане на домакинства с по-малки финансови възможности.

"Има някакъв критерий за неголеми доходи и на тази база човек може да вземе под наем от 6-7 различни модела за 100 евро на месец електромобил", Мартин Заимов, председател на Българската асоциация "Електрически превозни средства".

От автомобилния бранш посочват, че все повече модели са с пробег от 600 км, а времето за зареждане на публични станции се съкращава до 25 минути. Макар цените на електромобилите да остават високи, в бранша прогнозират, че това ще се промени.

В началото на декември стана ясно, че държавата има и друга идея - вносителите на коли втора ръка да плащат такса от 500 лв., а натрупана сума да се използва за фонд, с който да се подпомага купуването на електромобили.

Китайският производител на електромобили Nio привлече $2,2 милиарда от Абу Даби

Китайският производител на електромобили Nio привлече $2,2 милиарда от Абу Даби

Сделката, която се очаква да приключи до края на декември, ще увеличи акционерното участие на CYVN до 20,1%

Стимулите за нови електромобили в страните от ЕС

Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) публикува по-рано тази година проучването си за политиките за подпомагане на придобиването на нискоемисионни или 100% електрически автомобили (BEV). Изнесените данни показват изключително полюсна стратегия по отношение стимулирането на покупката на нови екологични превозни средства.

В 20 от включените в проучването 27 държави съществуват политики за финансово подпомагане на покупката на нов електрифициран или изцяло електрически автомобил, Според доклада на ACEA изключенията в това отношение са Белгия, България, Дания, Финландия, Латвия, Словакия и Швеция.

В зависимост от държавната политика на местно ниво, желаещите да придобият нов нискоемисионен или 100% електрически автомобил, могат да разчитат на парична субсидия, както за придобиването на самата кола, така и за такова за зарядна инсталация.

Като пример може да бъде посочена Австрия, пише auto-press.net, където са предвидени 3000 евро бонус при закупуването на BEV модел, 1250 за такъв със зареждаема (PHEV) хибридна система и 1800 евро за домашна зарядна инсталация.

Tesla измести Dacia от дъното на TÜV

Tesla измести Dacia от дъното на TÜV

Кои проблеми изпращат тези електромобили в сервиза най-често?

Държавата с най-добра политика за подпомагане на покупката на електромобил от последните няколко години - Румъния, със субсидия от до 11 500 евро, отстъпва първото си място на Кипър. Потребителите в страната могат да разчитат на премия от до 20 000 евро, като 19 000 от тях са предвидени за придобиването на BEV модел, а още 1000 евро се дават при връщането на употребяван такъв.

Сериозни преференции за покупката на нов BEV автомобил има също така в Малта (11 000 евро), Хърватия (9291 евро), Унгария (7350 евро), Люксембург (8000 евро) и други.

Във Франция, субсидирането е на стойност от до 5000 евро, а в Германия до 6750 евро.