Производителят на електрически превозни средства Nio подписа договор за инвестиция от 2,2 милиарда долара от CYVN Holdings, инвестиционен фонд, базиран в Абу Даби, съобщи китайската компания.

Инвестицията идва, когато Nio, с неговите продажби на EV и рентабилност е под натиск в ценова война, започната от Tesla, която се стреми да повиши ефективността чрез съкращаване на една десета от работната сила и отлагане на неосновни проекти, пише Reuters.

Абу Даби купува дял в ключово турско пристанище за $500 милиона

Абу Даби купува дял в ключово турско пристанище за $500 милиона

Сделката e за пристанищто в Измир

Сделката, която се очаква да приключи през последната седмица на декември, ще увеличи акционерното участие на CYVN до 20,1% от общите емитирани и пуснати акции на Nio, след инвестиция от 1 милиард долара през юли, съомщиха от Nio в изявление на своя уебсайт.

Това би направило CYVN най-големият отделен акционер на Nio, въпреки че основателят и главен изпълнителен директор Уилям Ли запазва най-много права на глас, със своята собственост върху Class 'C' обикновени акции.

CYVN, която ще запише 294 000 000 новоиздадени обикновени акции от клас А на цена от $7,50 всяка, също ще има право да номинира двама директори в борда на Nio.

Nio пуска свръхлуксозен седан, подобен на Maybach: ето на каква цена

Nio пуска свръхлуксозен седан, подобен на Maybach: ето на каква цена

Суперколата е на пазара още от този декември

Компанията, чиито електромобили с марката Nio се конкурират с премиум марки като Mercedes-Benz и BMW в Китай, разработва две нови марки за масовите пазари, които цели да ги въведе в Европа от 2025 г., казаха нейните ръководители.

В стремежа си да стане по-ефективен, Nio обмисля отделяне на звеното си за производство на батерии, като същевременно продължава самостоятелно да разработва технологии за ключови компоненти, съобщи Reuters по-рано.