Абу Даби е готов да купи дял в ключово турско пристанище, според четири източника, запознати със сделката, което е допълнителен знак за сближаване между някогашните ожесточени геополитически съперници, пише Reuters.

Съгласно потенциалното споразумение контролираната от държавата група AD Ports Group ще инвестира в предприятие, което ще бъде създадено от Turkey Wealth Fund, за да управлява крайбрежното пристанище Измир на Егейско море, казаха двама от източниците. Източниците на агенцията са пожелали анонимност, за да обсъдят подробности по сделката, която все още не е финализирана.

Размерът на дела не беше ясен, но един от източниците каза, че сделката може да бъде оценена на около 500 милиона долара. Пристанището, собственост на държавния фонд на Турция, е важен портал, който се нуждае от нови инвестиции. Официален представител на Турския фонд за богатство отказа коментар.

Планираната транзакция идва в момент, когато правителството на Турция търси чуждестранни инвестиции, за да ускори обратния си завой от годините на неортодоксални икономически политики, които доведоха до скок на инфлацията и срив на валутата.

Пристанищата играят ключова роля в стратегическата промяна в глобалните икономически процеси. Слабостите във веригите за доставки, разкрити от пандемията COVID 19 и повишеното геополитическо напрежение стимулират промени, тъй като компаниите се стремят да доближат производството до точката на продажба . Междувременно Турция се надява, че агресивен цикъл на повишаване на лихвените проценти, стартиран през юни, ще привлече чуждестранните инвеститори след години на застой, включително по отношение на преките чуждестранни инвестиции.

Съвместни проекти на Турция и ОАЕ отварят 125 000 нови работни места

Съвместни проекти на Турция и ОАЕ отварят 125 000 нови работни места

По-голямата част ще са в южната ни съседка

Турция и ОАЕ започнаха да възстановяват връзките си преди две години след горчиво съперничество, което до голяма степен беше водено от идеологически различия, които видяха регионалните сили да подкрепят противопоставящите се страни в Близкия изток и Северна Африка.

Оттогава представители на ОАЕ казаха, че виждат огромни инвестиционни възможности в Турция, включително в енергетиката и логистиката. Дубайският държавен пристанищен оперативен гигант DP World купи мажоритарен дял в турско пристанище по-рано тази година.

ОАЕ и Турция подписаха споразумение за свободна търговия през май, което имаше за цел да улесни инвестициите.

Двете страни се споразумяха за поредица от сделки на стойност над $50 милиарда през юли, докато турският президент посети държавите от Персийския залив в опит да съживи икономиката.