Мащабни инвестиции и съвместни проекти в различни сфери ще създадат 125 000 нови работни места в Турция и Обединените арабски емирства през следващите 10 години, пише в. "Хюриет", като цитира посланика на ОАЕ в Анкара Саед Тхани Хареб ал-Дхахери.

По-голямата част от тези работни места ще са в южната ни съседка - около 100 000.

Контекст: Споразумението за икономическо партньорство между Турция и ОАЕ беше подписано през март и влезе в сила на 1 септември. Това е поредна важна стъпка за Анкара, която през последните години разшири сътрудничеството си с държави от арабския свят.

Близо $10 милиарда се изливат в слънчевата енергия на Турция след регулаторна промяна

Близо $10 милиарда се изливат в слънчевата енергия на Турция след регулаторна промяна

Страната ще печели все повече от слънцето

Детайли: По думите на посланика споразумението ще спомогне за реализацията на "стратегически проекти на две приятелски държави". Той отбеляза, че ОАЕ има лидерски позиции в сфери като енергетика, нефтохимическа индустрия, минерали, отбранителни технологии, фармация и храни.

Планират се съвместни инвестиции и във възобновяемата енергия - сфера, която е важна за ОАЕ с оглед бъдещето на страната след края на масовото използване на изкопаемите горива. Тук опитът на южната ни съседка ще бъде важен, като още през миналата година компанията IHC от Абу Даби придоби 50% дял в турската Kalyon Enerji. Очакват се и проекти, свързани с водородните технологии.

Какво предстои: По думите на посланик ал-Дхахери делегациите на Турция и ОАЕ продължават преговорите с цел след това бизнесите от двете страни да могат максимално бързо да започнат работа по конкретни проекти.