Регулаторна реформа, представена преди година в Турция, доведе до нова кампания, благодарение на която страната привлече милиарди долари инвестиции в своята слънчевата енергийна индустрия, пише Daily Sabah.

Управителят на Регулаторния орган на местния енергиен пазар (EPDK) - Мустафа Йълмаз, подчерта, че стъпките, предприети към нелицензирано производство на електроенергия, са опростили процеса за потребителите да използват слънчевата енергия за собствена консумация.

Снимка 448824

Източник: iStock

Въпросните корекции в Регламента за нелицензирано производство на електроенергия, бяха обявени през август 2022 година и предизвикаха подновена вълна от инвестиции в турската слънчева енергия.

"В рамките на една година се сблъскахме с инвестиционен апетит и усилия много над нашите очаквания, възлизащи на близо $10 милиарда", подчертава Йълмаз.

Сърбия очаква до €600 милиона приходи от бизнеса с вятърни паркове

Сърбия очаква до €600 милиона приходи от бизнеса с вятърни паркове

Редица компании се задължават да инвестират над €1 милиард в различни части на страната за период от 2 до 3 години

Към днешна дата е извършено разпределение на капацитет за нелицензирани съоръжения за производство на слънчева енергия с комбиниран капацитет над 12 000 мегавата (MW) в повече от 14 000 съоръжения.  Въведените в експлоатация 2000 MW са увеличили общата инсталирана мощност на нелицензираните мощности за производство на електроенергия до 13 500 MW, според данните на енергийния надзор.

Кампанията, наречена "Произвеждайте, където искате и консумирайте, където искате", дава възможност на потребителите, които не могат да намерят място за нелицензирани съоръжения за производство на слънчева енергия в райони с гъсто градско население или индустриални зони, да създадат свои централи в цялата страна.

Промяната позволява на потребителите да продават излишната енергия обратно в мрежата, генерирайки допълнителен доход.   

Около 55% от инсталирания капацитет на Турция днес се състои от възобновяеми енергийни източници, каза миналия месец министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар. Това прави Турция 12-та в света и пета в Европа.

Европа пропилява възможността за евтина слънчева енергия на фона на горещото лято

Европа пропилява възможността за евтина слънчева енергия на фона на горещото лято

Организации в сектора призовават за ускоряване на издаването на разрешения за електрическите мрежи и насърчаване на хибридни соларни проекти

Националният енергиен план, обявен през февруари, предвижда този дял да достигне 65% до 2035 година.

За да постигне това, страната планира да пуска в експлоатация всяка година през следващите 12 години 3000 MW слънчева енергия, 1500 MW вятърна енергия и общо 5000 MW офшорна вятърна енергия. 

Общият инсталиран мощностен капацитет на Турция възлиза на 104 348 MW към края на март, като слънчевата енергия възлиза на около 9 820 MW, според данни на Министерството на енергетиката и природните ресурси.