За 15-годишния период на действие на договорите на победителите в търга за вятърни паркове Сърбия ще реализира приходи от 240 до 600 милиона евро само въз основа на разликата между постигнатите и пазарните цени на електрическата енергия. 

Новината съобщи местното Министерството на минното дело и енергетиката, цитирано от сръбските медии.

Средната постигната цена на търга за вятърна енергия е близо 68 евро за MWh, докато текущата пазарна цена на електрическата енергия е 110 евро за MWh.

Средната работна заплата в Сърбия достигна 1980 лева. Колко е в България?

Средната работна заплата в Сърбия достигна 1980 лева. Колко е в България?

Минималната работна заплата в Сърбия също ще бъде увеличена до края на годината

 

Като се има предвид, че победителите в търга плащат на държавата разликата между пазарната и предложената цена, според всички достоверни дългосрочни прогнози за цените на електроенергията Сърбия ще реализира приходи от 240 до 600 милиона евро в следващите 15 години въз основа само на това.

Снимка 608269

Източник: iStock Images

Според настоящите прогнози през 2026 г. приходите ще възлизат на около 60 милиона евро, се казва на уебсайта на сръбското правителство.

Победителите в търга се задължават да инвестират над 1 милиард евро в различни части на Сърбия през следващите две до три години, което е изключително важно за строителната индустрия и развитието на общините, в които трябва да се реализират проекти, които да доведат до ръст на цялата сръбска икономика.

Колкото до въпросните търгове, те се проведоха по модел, приложен в Германия и Великобритания, където през последните 10 години са изградени повечето зелени мощности.

Американски компании искат да инвестират в модерни енергийни съоръжения в Сърбия

Американски компании искат да инвестират в модерни енергийни съоръжения в Сърбия

Страната предприема енергиен преход и се надява на по-голяма независимост

Победителите са компании от Израел, Китай, САЩ, ОАЕ, Финландия, някои от които са листнати на световните фондови борси, но има и местни играчи.