Вече почти месец Европа понася рекордни горещини. Много части от континента също станаха жертви на горски пожари и повишен риск от суша. Това накара властите да насърчават по-малкото използване на изкопаеми горива.

В същото време ЕС се стреми да увеличи производството от възобновяема енергия, докато се възстановява от енергийната криза в резултат на войната между Русия и Украйна. Въпреки че цените на енергията паднаха от нивата си в разгара на кризата, нестабилността е често срещана при краткосрочните договори за покупка на енергия, защото има огромни промени в предлагането в зависимост от времето. Цените могат да станат отрицателни, когато има налична повече енергия, отколкото е необходимо за задоволяване на търсенето, но могат и да се повишат при недостиг.

"Европейският съюз трябва да предприеме стъпки за спиране на разхищението на слънчева енергия и ограничаване на отрицателното ценообразуване, за да насърчи инвестициите" - за това призовават еко организации, цитирани от Bloomberg.

Чешка компания строи най-големия соларен парк на мястото на бившето летище Силистра

Бившето летище на Силистра се превръща в най-големия соларен парк в България

Капацитетът на производство на енергия ще бъде равен на 13% от настоящото производство на слънчева енергия в България

Европа ще генерира рекордни количества слънчева енергия това лято, но зависимите от въглища страни като Полша и Чехия могат да изключат слънчеви централи по време на неочаквано ниско търсене. Това твърдят 17 организации в писмо във вторник до европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон. "Заради липсата на гъвкавост на системата, въглищата с големи емисии се изгарят и чистата, евтина слънчева енергия се губи", смятат те.

Освен това променливостта на цените на енергията и твърде честите отрицателни цени застрашават инвестициите в нови фотоволтаични паркове, смятат експертите, като коментират, че колебанието в цените ще е "новото нормално".

Организациите призовават за ускоряване на издаването на разрешения за електрическите мрежи и насърчаване на хибридни соларни проекти, както и за стъпки за справяне с отрицателното ценообразуване.

Въпреки призивите и критиките, че се губи ценна енергия, в средата на юли в Европа на някои места цените на електроенергията паднаха под нулата, включително в Германия, Франция, Обединеното кралство, Нидерландия и др. Това показват данни на Epex Spot SE, цитирани от Bloomberg. В Нидерландия цените за неделя бяха до минус 73,76 евро за мегаватчас. Това се дължеше на рекордното производство на зелена енергия.