Чешката компания Rezolv Energy ще построи най-голямата фотоволтаична централа в България с мощност 229 MW. Тя ще се намира в община Силистра. Очаква се строежът и да започне преди края на тази година и да приключи в началото на 2025 г. Любопитно е името, което ще й бъде дадено, а именно "Свети Георги". Това става ясно от съобщение на компанията Rezolv Energy, чийто бизнес е с фокус върху Централна и Югоизточна Европа.

Чешката компания придоби проекта от българската YGY Industries JSC, която е собственост на Явор Георгиев. Централата ще е с площ от 165 хектара, а капацитетът на производство на енергия ще бъде равен на 13% от настоящото производство на слънчева енергия в България, според Rezolv Energy.

"Свети Георги" ще бъде изградена на мястото на бившето летище Силистра, което вече не е в експлоатация. Ще бъдат инсталирани 400 000 слънчеви панела, а средното годишно производство на електроенергия ще е 313 гигаватчаса (GWh). Електричеството ще се продава на търговски и индустриални потребители чрез дългосрочни договори за закупуване на електроенергия.

Очаква се проектът ще създаде голям брой работни места във фазата на строителство. Около 500 служители ще бъдат наети на пълен работен или непълен работен ден за дейности като "лек монтаж и строителство". От компанията Rezolv подчертават, че работата е подходяща и за жени.

В Китай заработи най-голямата слънчева електроцентрала в света

В Китай заработи най-голямата слънчева електроцентрала в света

Освен производство на чиста енергия, съоръжението се използва за производство на сол и аквакултури

В по-дългосрочен план електроцентралата ще осигури заетост за квалифицирана и полуквалифицирана работна ръка през всичките 30 години експлоатация.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

"Слънчевата централа ще помогне на България да изпълни целите си за възобновяема енергия и енергийна независимост. Слънчевата енергия ще представлява почти 13% от общия инсталиран капацитет на България тази година и прогнозите сочат, че близо 6 GW слънчева енергия ще бъде генерирана до 2030 г.", коментира Алистър Хамънд, главен оперативен директор.

Rezolv Energy вече притежава повече от 2GW чиста енергия, която се подготвя за изграждане в Румъния, включително това, което ще бъде най-големият слънчев проект в Европа

Rezolv Energy разполага с проекти с обща мощност от над 2GW чиста енергия, която се подготвя за изграждане в Румъния, включително проекта Dama Solar с мощност 1044 MW, който ще се превърне в най-голямата слънчева централа в Европа след стартирането му.

За Rezolv Energy

Rezolv Energy бе основана през миналата година от Actis, световен лидер в инвестициите в устойчива инфраструктура. 

Rezolv е производител на възобновяема енергия, който предоставя чиста енергия без субсидии на дългосрочна цена за промишлени и търговски потребители, работещи в Централна и Югоизточна Европа. Компанията се занимава с възобновяеми проекти - вятър, слънчева енергия и проекти за съхранение - от късен етап на развитие през строителство и в дългосрочна експлоатация.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.