Най-голямата слънчева електроцентрала в света заработи в Китай генерира капацитет да генерира 1,5 милиарда киловатчаса електроенергия годишно. Разположена е в провинция Тиендзин в Северен Китай, като съоръжението се простира на 1 300 хектара.

Слънчевата електроцентрала всъщност изпълнява и други функции. Освен производство на чиста енергия, съоръжението се използва за производство на сол и аквакултури, според агенция Синхуа, цитирана от Global Times.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

При пълен капацитет на работа се очаква слънчевата централа да спести 500 000 тона въглища всяка година и да намали емисиите на въглероден диоксид с 1,25 милиона тона.

Турция официално откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

Турция официално откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

Съоръжението обхваща площ от 20 милиона квадратни метра

Инвестициите на Китай в чистата енергия достигнаха 1,36 трилиона долара през 2022 г. - 37% от които насочени към вятърна и слънчева енергия, според доклад на китайската консултантска фирма CINNO Research от януари.

CINNO Research прогнозира, че настоящото развитие на сектора ще осигури високи темпове на растеж през следващите три до пет години, което го прави важен двигател на икономическия растеж на Китай.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.