Най-големият български производител на алуминиеви продукти "Алкомет" обяви, че предприема инвестиционен план на стойност 137 милиона лева за период от три години. Това заяви Иван Папазов - директор на завода пред участниците в дискусионния форум с бизнеса в Шумен, цитиран от БНР.

Той посочи, че планът предвижда разширение на съществуващия Валцов цех 2, с допълнителни 5000 м2 и увеличаване на производствените мощности за валцови продукти посредством монтаж на нов 4-Hi универсален фолиев валцов стан и пещи за отгряване.

Ще бъде изграден нов леярен цех, в който е планирано внедряване на високотехнологична линия за леене на рулони, която ще позволи на компанията да увеличи производствения си капацитет на вече предлаганите продукти, както и да произвежда нови видове сплави за конверторно фолио и фолио за акумулатори - батерии.

Българският алуминиев производител "Алкомет" планира инвестиции за над 300 милиона лева до 10 години

Най-големият български производител на алуминиеви продукти ще инвестира над 300 милиона лева у нас

През 2022 година компанията реализира инвестиция в размер на 27,2 милиона лева и създаде 75 нови работни места

Инвестиционният план предвижда:

  • Разширение на същестуващ Валцов цех 2, с допълнителни 5000 м2 и увеличаване на производствените мощности за валцови продукти посредством монтаж на нов 4-Hi универсален фолиев валцов стан и пещи за отгряване.
  • Изграждане на нов Леярен цех, в който е планирано изграждане на високотехнологична линия за леене на рулони, която ще позволи на компанията да увеличи производствения си капацитет на вече предлаганите продукти, както и да произвежда нови видове сплави за конверторно фолио и фолио за акумулатори (батерии).
  • Нова маса за леене на заготовки с диаметър 12" и аспирационна система над топилните пещи на линиите за непрекъснато леене са предвиждат във Леярен цех 1.
Българската "Алкомет" инвестира 11 милиона лева в производството си в Шумен

Българска компания, партньор на BMW, инвестира 11 милиона лева в Шумен

Компанията разкрива и 35 нови работни места

  • В Пресов цех са предвидени две нови преси за екструдиране с усилие 26MN, заготовки с диаметър 7" и с дължина 1100 mm и преса за екструдиране с усилие 45MN, заготовки с диаметър 12" и с дължина 1500 mm.
  • В цех Алкомет Аутомотив ще бъде изградена нова линия за пасивиране. Високотехнологична линия за повърхностна обработка на детайли за автомобилния сектор. Линията е с по-голям капацитет и по-добра производителност, което ще допринесе за подобряване на качеството и съкращаване на времето за обработка на алуминиевите детайли.

Миналата година "Алкомет" премина към серийно производство за електромобилите на своя нов партньор - BMW Group, с когото компанията сключи дългогодишни договори.

Инвеститорът на годината у нас е "Алкомет"

Ето кой е "Инвеститор на годината"

Награди получиха някои от най-големите компании у нас