Най-големият български производител на алуминиеви продукти "Алкомет" обяви, че иска да инвестира 300 милиона лева у нас за период от 10 години. Това стана по време на посещение на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов в завода на компанията в Шумен, съобщават местните медии.

"Алкомет" АД - Шумен получи наградата "Инвеститор на годината" за 2022-а. За 17-а поредна година бяха отличени компаниите у нас, направили значима стъпка в развитието си - с разкриването на нови работни места и внедряването на високи технологии.

Инвеститорът на годината у нас е "Алкомет"

Ето кой е "Инвеститор на годината"

Награди получиха някои от най-големите компании у нас

През 2022 година "Алкомет" реализира инвестиция в размер на 27,2 милиона лева и създаде 75 нови работни места. През годините компанията е вложила общо 155 милиона евро в България, от които 13,5 милиона евро са за цех за алуминиеви компоненти за електромобили. "Алкомет" е един от най-големите работодатели в региона на Шумен.

Сега компанията си е поставила нова амбициозна цел за следващите 10 години, а именно инвестиции в размер на 300 милиона лева.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов коментира, че "компанията е важен пример как трябва да се развива българската индустрия - да инвестира в модерни технологии и в развитие на човешките ресурси, в създаване на нови продукти с висока добавена стойност."

По време на срещата на Богданов му с мажоритарния собственик на "Алкомет" Фикрет Индже, стана ясно още, че компанията подготвя нов проект, който се очаква да започне в рамките на тази или началото на следващата година.

Миналата година "Алкомет" премина към серийно производство за електромобилите на своя нов партньор - BMW Group, с когото компанията сключи дългогодишни договори.

"Алкомет" инвестира 13.5 милиона лева в нов цех и ще произвежда компоненти за BMW

Шуменски гигант инвестира 13.5 милиона лева в нов цех и ще произвежда компоненти за BMW

Предприятието наема 30 нови служители и ще търси още