Шуменският производител на алуминиеви изделия "Алкомет" пусна в експлоатация нов цех за механична обработка на профили. Инвестицията е на стойност 13,5 милиона лева, като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили, става ясно от съобщение на компанията до нейните акционери.

От дружеството посочват още, че са на етап прототипно и предсерийно производство на вече договорени проекти, а серийното производство ще стартира през 2022 г. Според информация на вестник "Капитал" шуменската компания е успяла да сключи договор с германския производител на автомобили BMW за период от 12 години. За плановете на "Алкомет" за партньорство с голям производител на коли стана ясно още миналата година, но една сега излиза и името.

 "Алкомет" ще произвежда части за електромобили на немски автомобилен гигант

"Алкомет" ще произвежда части за електромобили на немски автомобилен гигант

Двете компании са сключили договор за 10 години

Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти. Благодарение на тази инвестиция Алкомет АД вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане.

Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

Новият цех е разположен на площ от 4 100 кв. м. и в момента разполага с персонал от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители. В цялата компанията работят общо 1100 души, а годишните й приходи от продажби за 2020-а възлизат на 344 милиона лева.