Българската компания "Алкомет" ще произвежда части за електромобили на немски автомобилен гигант.

По думите на председателя на Надзорния съвет на "Алкомет" Фикрет Индже двете компании вече са сключили договор за 10 години. Той обаче не разкри кой е немският автогигант, пишат местни медии.

Първите части за електромобили ще бъдат изработени в Шумен още това лято. Очаква се масовото производство да започне през 2021, 2022 година. Става въпрос за голям набор от части - такива, които ще се използват по ходовата част на колите, елементи по кутиите на батериите на електромобилите, такива в системите за сигурност и в самото купе. Има данни и че шуменската фирма ще произвежда ербегове.

Вследствие на споразумението българската компания ще открие около 50 нови работни места за квалифицирани кадри.

Новите части ще се произвеждат в нови производствени сгради, които в момента се изграждат. Голяма част от машините за производството на въпросните елементи вече са закупени.

Фикрет Индже посочи и че немската фирма сама е потърсила и предложила партньорство на "Алкомет". Според него това се дължи именно на новата модерна техника, която българският производител е закупил.

"Договорът с германците поставя "Алкомет" на по-висока позиция на картата на световния бизнес ... С това ново партньорство минаваме в по-висша лига", заяви Фикрет Индже.

Иначе пандемията на новия коронавирус е забавила пускането в експлоатация на най-новия стан на родната компания, но с облекчаването на мерките това вече става възможно. Очаква се съоръжението да заработи до месец.

"Стремим се да диверсифицираме пазарите, като погледът ни е насочен повече към САЩ. До скоро най-голям техен вносител на алуминий бе Китай, но след налагането на мита за внос оттам, ние гледаме да запълним нишата и вече имаме сериозни поръчки", допълни Индже.

В шуменската компания работят 1 100 служители. Заради кризата не е имало съкращения и пускане в неплатен отпуск. "Не сме искали и помощи по мярката 60/40, тъй като смятаме, че държавата е по-добре да подпомогне по-нуждаещите се малки и средни фирми", каза Фикрет Индже.