Енергийният гигант Shell планира да инвестира общо €7 милиарда в инфраструктура за добив и преработка на петрол в района на Шпираг в Албания. Това обяви министър-председателят на страната Еди Рама, цитиран от SeeNews.

Говорейки на пресконференция, Рама заяви, че предварителен анализ е показал, че нефтът, открит в района на Шпираг, е с много високо качество.

Ако се потвърдят възможностите за добив, това може да промени енергийната карта най-малкото на Западните Балкани. Според различни данни Албания има доказани нефтени резерви от между 120 и 165 милиона барела и около 6 милиарда кубически метра природен газ.

Откриха голямо находище на нефт и газ в Албания

Откриха голямо находище на нефт и газ в Албания

Новото находище се проучва от Shell, Тирана готви Суверенен фонд за него

Това поставя страната в световния Топ 60. Най-голямото разработено петролно находище е "Патос-Маринца", което е и сред най-крупните в континентална Европа.

Албания предимно изнася суров петрол и внася горива - на нейна територия има две по-големи стари рафинерии и една по-нова с малък капацитет.

Снимка 526255

Източник: iStock

Инвестицията

Инвестицията на Shell ще включва изграждането на инфраструктура за съхранение и разделяне на добитите от находището газ, нефт и сяра. По думите на премиера Рама, повече подробности ще бъдат дадени едва след получаване на резултатите от тестовете за стабилност на подземното налягане.

Финалните тестове ще започнат през октомври и ще продължат още три месеца. Според Shell наличието на нефт в района на Шпираг е потвърдено през 2013 година от сондажа Shpirag-2, който демонстрира наличието на колона от лек нефт от най-малко 800 m в резервоара.

Shell Upstream Albania, който ще отговаря за инвестицията, е дъщерно дружество на базираната в Обединеното кралство Royal Dutch Shell.

До края на годината ще е готова окончателната оценка за точния мащаб на находището, от която зависи дали то ще бъде разработено. Според Рама то има потенциала да донесе "исторически скок в икономическия живот на Албания".

£30 000 на минута: Билбордът, който привлече погледите върху печалбите на Shell

£30 000 на минута: Билбордът, който привлече погледите върху печалбите на Shell

Гигантски фалшив рекламен билборд беше издигнат от протестиращи от Greenpeace UK пред централата на Shell