Голямо находище на нефт и газ с високо качеството е открито в Южна Албания, съобщи премиерът на страната Еди Рама, цитиран от БТА.

Ако се потвърдят възможностите за добив, това може да промени енергийната карта най-малкото на Западните Балкани.

Албания обещава 50% по-евтин дизел за фермерите в страната от догодина

Албания обещава 50% по-евтин дизел за фермерите в страната от догодина

На фермерите бъде предоставена карта, която ще им осигури редица удобства

Контекст: Според различни данни Албания има доказани нефтени резерви от между 120 и 165 млн. барела и около 6 млрд. кубически метра природен газ. Това поставя страната в световния Топ 60. Най-голямото разработено петролно находище е "Патос-Маринца", което е и сред най-крупните в континентална Европа.

Албания предимно изнася суров петрол и внася горива - на нейна територия има две по-големи стари рафинерии и една по-нова с малък капацитет.

Детайли: По думите на Рама след почти 10-годишна изследователска работа на до 6002 метра дълбочина в планината Шпираг до град Берат са били намерени резерви от газ и нефт "с високо качество". Те се проучват от Shell.

Албания вече произвежда 13% от електроенергията си от ВЕЦ-ове

Най-големият производител на ВЕИ енергия в Европа вижда Албания като нов енергиен хъб в региона

И двете централи по р. Девол са дело на норвежката Statkraft - най-големият производител на ВЕИ енергия в Европа

До края на годината ще е готова окончателната оценка за точния мащаб на находището, от която зависи дали то ще бъде разработено. Според Рама то има потенциала да донесе "исторически скок в икономическия живот на Албания".

Още нещо: "Едновременно с това работим по проект за Суверенен фонд (Fondi Sovran), който ще администрира това голямо национално богатство, като започнем от внимателното изследване на световните практики, каквито са суверенните фондове на Норвегия, Саудитска Арабия, Азербайджан и други", допълни албанският премиер.