Норвежкият енергиен гигант Statkraft е започнал търговски операции във водноелектрическата централа Moglice ("Моглице") в Албания, която е част от хидроенергийния проект Devoll, пише SeeNews.

Проектът носи името на река Девол в Албания, по поречието на която са разположени два ВЕЦ-а. Moglice беше официално открита на 22 юни тази година.

"Финализирането на водноелектрическата централа Moglice е важен етап от дейностите на Statkraft в Албания", казва в съобщение изпълнителният директор на компанията Том Кристиан Ларсен. По думите му Албания се развива като енергиен хъб в региона, отваряйки се за допълнителни възможности.

Станцията Moglice е с инсталирана мощност от 184 мегавата и ще генерира приблизително 450 гигаватчаса годишно. Проектът Devoll включва и друг ВЕЦ - Banja ("Баня") с инсталирана мощност от 73 мегавата. Централата работи от 2016 година.

Със започването на търговски операции на Moglice, дввата ВЕЦ-а в долината на река Девол ще имат общо производството на електроенергия от 700 гигаватчаса годишно, което е приблизително 13% от общото производство на електроенергия в Албания, допълват от Statkraft.

Най-големият производител на ВЕИ енергия в Европа изгражда плаваща соларна централа в Албания

Най-големият производител на ВЕИ енергия в Европа изгражда плаваща соларна централа в Албания

Централата започва да се строи в края на юни и ще струва 2 милиона евро

Преди дни компанията обяви, че вероятно ще започне изграждането на плаваща соларна централа в язовира Баня в югоизточна Албания до края на месец юни. Централата ще бъде с максимална мощност от 2 мегавата. Проектът е с обща инвестиционна стойност от около 2 милиона евро.

Statkraft е водеща компания в областта на хидроенергията в международен план и най-големият производител на енергия от възобновяеми източници в Европа. Компанията присъства в Албания с дъщерните дружества Devoll Hydropower и Statkraft ВЕИ Албания.

Косово, Албания и Молдова са най-бързо развиващите се икономики в  Източна Европа

Най-бързо развиващите се икономики в балканския регион

Авторитаризмът и намесата на държавата в независимите институции все още са във възход в региона