Норвежката Statkraft вероятно ще започне изграждането на плаваща соларна централа в язовира Баня в югоизточна Албания до края на месец юни. Централата ще бъде с максимална мощност от 2 MW, пише SeeNews.

"Сега, когато всички регулаторни одобрения са налице, ние издадохме известие да преминем към изпълнение на първата фаза на проекта. Очакваме с нетърпение да започнем строителството до края на юни", казва в изявление Том Кристиан Ларсен, който е главен съветник по стратегии и управление на активи в Statkraft.

Проектът е с обща инвестиционна стойност от около 2 милиона евро и ще включва две строителни фази.

В първата фаза, която се очаква да приключи през четвъртото тримесечие на 2020 година, доставчикът на Statkraft - норвежкият разработчик на плаващи соларни технологии Ocean Sun - ще достави плаващата система в язовира.

Във втората фаза ще бъдат доставени три допълнителни пратки с панели, като се очаква това да стане през 2021 година.

Statkraft е водеща компания в областта на хидроенергията в международен план и най-големият производител на енергия от възобновяеми източници в Европа. Компанията присъства в Албания чрез изцяло притежаваните от нея дъщерни дружества Devoll Hydropower и Statkraft ВЕИ Албания.