Гигантски фалшив рекламен билборд беше издигнат от протестиращи от Greenpeace UK пред централата на Shell, призовавайки компанията за публикуване на печалби от близо £4 милиарда ($5,1 милиарда), докато опустошителните горски пожари, свързани с изменението на климата, причиняват опустошения в Южна Европа, Северна Африка и Северна Америка.

Билбордът, който включва изображение на гръцки пожарникар, който се бори да овладее горския пожар близо до Атина, е украсен с логото на Shell и включва лозунга "Нашата печалба, вашата загуба". Той насочва вниманието към отговорността на нефтената и газовата индустрия за екстремните метеорологични условия, свързани с изменението на климата, причинено от изгарянето на изкопаеми горива.

Chevron и Shell продават активите си в Индонезия

Две от най-големите в света енергийни компании продават активите си в Индонезия

Каква е стойността на сделките

Десетки хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си заради горски пожари, които продължават да бушуват в Гърция, предизвикани от горещата вълна Цербер, заради която температурите в Южна Европа достигнаха до почти 50°C.

Рекордните горещи вълни бяха регистрирани и в Северна Америка и Азия през последните седмици, което учените приписват на ефектите от изменението на климата, причинено от изгарянето на изкопаеми горива.

В светлината на растящите разходи за загуби и щети от екстремни метеорологични условия, които се очаква да достигнат между 290 и 580 милиарда долара годишно до 2050 г., Грийнпийс призовава Shell и други петролни гиганти да бъдат накарани да плащат за щетите, които нанасят върху климата.

Въпреки че отчете £11,5 милиарда печалби от началото на годината - и около £30 000 на минута от март - новият главен изпълнителен директор на Shell се отказа от зелените цели на компанията, изоставяйки плановете за намаляване на производството на петрол и газ до 2030 г. и рязко намаляване на инвестициите във възобновяеми източници енергия. В скорошно интервю Уаил Сауан описа намаляването на производството като "опасно и безотговорно", твърдейки, че светът все още "отчаяно се нуждае от петрол и газ".

 Shell все още търгува с руски газ повече от година, след като обеща да се оттегли от руския енергиен пазар
Обновена

Енергиен гигант все още търгува с руски газ повече от година, след като обеща да се оттегли от руския енергиен пазар

12% от търговията с LNG по море в Русия е била посредством Shell през миналата година

Мая Дарлингтън, активист в Грийнпийс Обединеното кралство, каза: "Докато милиони се опитват да възстановят живота си след месеци на екстремно време, предизвикало хаос от Родос до Раджастан, Shell увеличава производството на петрол и газ, намалява инвестициите във възобновяеми източници и регистрира милиарди долари печалби. Те купонясват, сякаш няма утре и обикновените хора по света са принудени да поемат сметката. Време е правителството да намери своя гръбнак и да принуди Shell и останалата част от индустрията да спрат сондажите и да започнат да плащат за щетите, които вече причиняват по света."