Обратното броене до изстрелването на първия български комуникационен сателит - BulgariaSat-1 на телекомуникационния оператор "Булсатком", започва. От компанията обявиха, че всички процедури по монтажа и тестването му са приключили и сега предстои транспортирането му до площадката за изстрелване.

Пристигането на сателита в Кейп Канаверал, където ще бъде качен на ракета Falcon 9 на американската компания SpaceX, обаче ще отнеме време. Необходимите тестове по изправността му са били проведени от експертите от Space Systems/Loral (SSL) в Калифорния.

Площадката в Кейп Канаверал обаче се намира на другия край на Щатите - във Флорида. Това е и причината транспортирането на BulgariaSat-1 да отнеме повече време, като не се очаква изстрелването да бъде направено в рамките на следващите 2-3 седмици.

"Преди да започнат подготовката по транспортирането, инженерите на SSL и България Сат извършиха редица финални проверки на BulgariaSat-1, включително тест, предназначен да симулира разгръщането на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация, финална интеграция и проверка на антените на сателита, както и няколко други важни теста, които гарантират, че сателитът ще работи безупречно през предвидения полезен живот", обясняват от телекома.

"Булсатком" изстрелва първия български комуникационен спътник в Космоса

"Булсатком" изстрелва първия български комуникационен спътник в Космоса

Произведен в САЩ, превозен от Русия

"Когато бъде изстрелян, сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 000 км. над Земята, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони", допълват от компанията.

"Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа с повече на брой и с по-висока резолюция канали", коментира изпълнителният директор на "Булсатком" и "България Сат" Максим Заяков.

 Тест на разгръщането на слънчевите панели на BulgariaSat-1

Източник: Булсатком

Тест на разгръщането на слънчевите панели на BulgariaSat-1

За целите на транспортирането до стартовата площадка сателитът ще бъде внимателно опакован в специален хай-тек контейнер, в контролирана среда, който гарантира, че въздухът около него е свободен от частици и че температурата и влажността вътре в него са регулирани.

Когато сателитът пристигне на стартовата площадка, екипите на SSL, на космическата компания на предприемача Илън Мъск SpaceX и "България Сат" ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата-носител Falcon 9 и да го заредят с гориво.

След като бъде изстрелян до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до Българската позиция на геостационарната орбита.

В рамките на 30 дни след изстрелването, сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество ТВ програми за крайните потребители.