В края на миналата година Япония се похвали с първия си пътнически самолет за последния половин век. Дебютът на летателната машина този месец обаче не беше толкова блестящ, след като два последователни тестови полета до САЩ бяха отказани през почивните дни заради проблеми със системата за управление, съобщава CNN Money.

Това е поредната спънка пред Mitsubishi Regional Jet (MRJ), чиито пробни полети бяха отменяни на няколко пъти.

Създадената от авиоподелението на местния автомобилен производител Mitsubishi летателната машина трябва да помогне на Япония да се конкурира с лидерите в индустрията.

“В процес сме на търсене на причините за проблемите, с които се сблъскахме през последните два дни. Първо ще извършим инспекция на системата и след това ще обмислим следващите си стъпки”, посочват от Mitsubishi.

В крайна сметка самолетът е успял да отлети в неделя от град Нагоя до Вашингтон. След това той се върнал обратно в Япония.

MRJ разполага с 92 места, като той е първият от общо четири модела, които японската компания ще тества при полети до Щатите. Първото излитане на машината беше през ноември миналата година, като сега трябва да се извършат серия от тестове, за да получат лиценз.