Вероятно всички родители си задават въпроса какъв пример дават на децата си чрез действията си в ежедневието. Дали има връзка между успехите в кариерата на родителите и това по какъв професионален път ще поемат децата им? Според множество проучвания децата на родителите, които правят тези 9 неща имат по-голяма вероятност за успех в бъдеще, според Business Insider.

  1. Не им казват, че могат да бъдат всичко, което поискат

Според проучване, проведено сред 400 тийнейджъри от агенцията за пазарни проучвания C + R Research, младите американци не се интересуват от това в кои професии ще се наблюдава недостиг на кадри следващите години. Те искат да станат музиканти, спортисти или дизайнери, създатели на видеоигри и други.

Но според прогнози работните места в здравеопазването или в строителството например ще бъдат в изобилие в следващите десетилетия. Ето защо е добре родителите да ориентират децата си към добре платени професии, в които ще има огромен недостиг на работници в следващите десетилетия.

2. Вечерят семейно

Според проучване децата, които се хранят със семействата средно пет дни в седмицата, има по-малка вероятност да злоупотребяват с наркотични вещества, да страдат от затлъстяване или депресия. Освен това имат по-добри оценки и повече самочувствие.

3. Ограничават времето пред екрана на електронните устройства

Различни проучвания сочат, че когато децата прекарват много време пред екраните на електронните си устройства се възпрепятства развитието на определени способности, включително фокус, лексика и социални умения.

Американската академия по педиатрия смята, че децата под 18-месечна възраст изобщо не трябва да имат досег до екрани, освен видео-чатове. За деца на възраст от две до пет години се препоръчва ограничаване на времето пред екрана до час на ден.

4. Родителите имат добра кариера 

Със сигурност има ползи от това да останеш вкъщи, но изследователи от Harvard Business School са установили, че когато майките работят, вероятността след време децата им да имат успешна кариера е по-голяма, от този на децата, чиито майки са домакини вкъщи и без кариера.

5. Карат ги да помагат в домакинската работа

В TED Talk от 2015 г. авторът на книгата "Как да отгледаш възрастен"  Джули Литкот-Хаймс цитира проучване на Harvard Grant, което установява, че участниците в него, които имат най-големите професионални успехи, са вършили домакинска работа като деца.

6. Учат ги да устояват на изкушението

Класическият експеримент Marshmallow Experiment от 1972 г. представлява поставяне на Маршмелоу пред малко дете, с обещанието за второ парче, ако може да се въздържи да не изяде лакомството в рамките на 15 минути.

Множество проучвания през следващите 40 години установяват, че децата, които са били в състояние да устоят на изкушението имат по-добри социални умения когато пораснат и по-високи резултати на изпитите. Освен това са по-малко разположени към затлъстяване и се справят със стреса по-добре.

7. Четат им

Изследователи от New York University School of Medicine са установили, че децата, чиито родители им четат, имат по-добри езикови умения още преди да започнат начално училище.

8. Насърчават ги да пътуват

Според проучване на The Student and Youth Travel Association (SYTA) международните пътувания влияят позитивно на учениците като повишават желанието им за научаване на нови неща, повишават толерантността към други етноси и култури, отразяват се добре на самочувствието и увереността им и им помагат да се адаптират по добре в друга среда.

9. Оставят ги да се провалят

Макар да изглежда странно, това е едно от най-добрите неща, което родителят може да направи. Според психологът д-р Стефани О'Лиъри провалът е добър за децата.

Преживяването на неуспех помага на детето ви да се научи да се справя, а това е умение, което със сигурност е необходимо в реалния свят. С течение на времето децата, които са преживели някакъв провал, ще бъдат по-склонни да се захващат с трудни задачи, защото не се страхуват да се провалят.

Ако се опитвате да предотвратите провалите на детето си, му изпращате сигнал, че не вярвате в уменията му.