Новогодишните празници наближават и вече не малка част от руснаците са направили резервации за тях в чуждестранни курорти.

Оказва се, че тази година Египет е абсолютен лидер сред дестинациите за Новогодишно пътуване на руснаците в чужбина. Тази седмица чартърите от Русия заминаха за тази страна за първи път от 2015 година.

"На Египет се падат 35% от всички новогодишни резервации. Следват Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) с по 20%. След тях са Малдивите с дял от 15% ", отбелязват от Tez Tour, пише в-к "Известия". Изданието е направило проучване за предпочитанията за Новогодишни дестинации на руснаците сред най-големите туристически оператори в Русия.

Клиентите на други два големи туроператора (Intourist и TUI Русия) имат подобни предпочитания. И при тях Египет стана безспорен лидер в търсенето на почивки за Нова година, а второто място е за турския курорт Анталия и екскурзионни обиколки до Истанбул и Кападокия. Има и резервации за ОАЕ, както и, макар и по-малко, за някои екзотични и далечни направления като Доминиканската република, Куба и Малдивите.

При международния туроператор TUI по-конкретно, в "класацията" по Новогодишни резервации начело е Египет с дял от 29%. Следват Турция (с 27%), ОАЕ и самата Русия (с по 16%).

На България, Малдивите и Куба се падат по 2% от резервациите за Нова година, а на Унгария, Абхазия, Кипър и Сърбия - по-малко от 1% за всяка дестинация.

Туроператорите коментират същевременно, че тази година като цяло темпът за записване на почивки за Нова година изостава от този през миналата година по това време.

Руснаците се втурнаха да пътуват до островни курорти

Руснаците се втурнаха да пътуват до островни курорти

Островните дестинации вече са между първите десет най-търсени

В същото време се наблюдава и преразпределение на търсенето за самата Русия - например желаещите да празнуват Нова година в Санкт Петербург са се увеличили до 33%, а зимният курорт Сочи "потъна" до 14%.

Очакванията са обаче, с наближаването на ски сезона, Сочи да навакса, тъй като той се смята за най-популярния зимен курорт в Русия. Има вече и не малък процент резервации за хотели в ски курорта Шерегеш.