В почти всеки европейски град се организират коледни базари с всичките шарени сергий, блещукащи светлинки и вкуснотии, които създават настроение за предстоящите празници. Малко време остана до края на годината, така че имате само няколко седмици да планирате пътуване до някое от тези места.

Сайтът Mashable пък помага в избора на дестинация и подрежда десетте коледни базара, от които могат да се купят най-хубавите подаръци. Вижте кои са те:

Кьолн, Германия

Кьолн привлича много туристи покрай Коледните празници и това не е случайно, тъй като именно там се намира най-високото коледно дърво в Германия. Плюс това базарът там привлича с неповторимия сладък аромат на греяно вино. Той се открива всяка година на 23 ноември до 23 декември.

Страсбург, Франция

Ако Коледа има столица, то това е Страсбург. Няма смисъл да се питате защо, традицията на базарите покрай зимните празници в града датира от 1570 г., като там наистина можете да намерите най-шарените, забавни и разнообразни подаръци. Можете да направите това между 27 ноември и 31 декември.

Брюж, Белгия

Има много причини да изберете точно коледния базар в Брюж. Сред тях са кокетните улички, множеството културни събития и да не забравяме - Брюж се смята за града на шоколада. Дори само това е достатъчно. Разходете се до там между 20 ноември и 3 януари.

Марсилия, Франция

Освен, че е известен в цял свят със своите характерни малки ръчно рисувани фигурки, наричани santons, Марсилия има традиции в коледните базари. Те отварят на 15 ноември и затварят на 31 декември.

Стокхолм, Швеция

Шведската столица привлича вниманието на туристите покрай зимните празници с впечатляващо украсените си улици и отрупаните си щандове на коледния базар. Освен това си заслужава да се отиде до там само заради ароматния гльог, който представлява греяно вино с малко концентриран алкохол в него - например водка, както и канела, карамфил, джинджифил и други подправки. Базарът в Стокхолм започва на 21 ноември до 23 декември.

Франкфурт, Германия

Коледният базар във Франкфурт е с 600-годишна история и е изключително впечатляващ и разпознаваем заради архитектурата си и вкусните печени ябълки. Посетете го между 25 ноември и 22 декември.

Базел, Швейцария

В Базел е най-големият коледен базар в Швейцария и също е толкова интересен. В него участват 180 различни търговци. Освен това е трудно да се устои на джинджифиловите сладки и на печените наденички, които се предлагат там. Можете да ги опитате между 26 ноември и 23 декември.

Копенхаген, Дания

Празниците в Копенхаген започват с карнавали и греяно вино в увеселителния парк Tivoli Gardens в центъра на града. Още повече от там можете да си купите уникални датски подаръци. Не го пропускайте между 14 ноември и 3 януари.

Дрезден, Германия

Всяка година пекарите и сладкарите от германския град правят четири тонен плодов сладкиш, специално за коледния базар. Ако имате късмет, можете да си откраднете хапка от него. За целта трябва да посетите Дрезден между 26 ноември и 24 декември.

Залцбург, Австрия

Коледният базар в Залцбург може да е малък, но пък има богата история. Според различни източници, той се организира от 15 век до днес. В негова полза говори и това, че е точно срещу двореца в града. Той отваря на 19 ноември до 26 декември.

Болоня, Италия

Базарът в Болония е истинско преживяване по италиански. Какво значи това ли? Само едно - още и още вкусна храна. Насладете му се между 20 ноември и 6 януари.