Индианското племе Ute Mountain ще построи една от най-големите слънчеви централи в САЩ в Колорадо. Тя ще се нарича Sun Bear Solar Project.

Соларната централа с мощност до 971 мегавата (MW) ще се намира на над 16 декара племенна земя Ute Mountain, на 14 километра южно от столицата на племето Тауак в югозападен Колорадо. Sun Bear ще бъде с дължина от около 12 километра и широк над 1,5 км. и ще разполага с 2,2 милиона слънчеви панела. Очаква се също така да създаде до 1000 работни места в строителството, разказва изданието Elektrek.

Най-голямата соларна централа в Европа вече работи

Най-голямата соларна централа в Европа вече работи

Тя ще осигурява електричество на 250 000 души годишно

Представители на племето работят с компанията, която работи в сферата на възобновяемата енергия Canigou Group по планирането на слънчевата централа Sun Bear, чието изграждане ще струва повече от 1 милиард долара.

В момента се преразглежда екологичната оценка на проекта. Очаква се строителството да започне по-късно тази година, а Sun Bear е планирана да влезе в експлоатация през 2026 г. Соларната централа ще се свърже с електропровода на Western Area Power Administration, но все още не е определено на кого ще се продава електричеството.

"Бяхме свързани с изкопаемите горива, с нефт и газ от дълго време, вероятно над 50 години. Днес, с промените в законодателството, глобалното затопляне и изменението на климата, можем да усетим въздействието на това, което се случва със света. Така че възобновяемите източници са новото бъдеще в момента", коментира председателят на Ute Mountain Мануел Харт.