Жителите на малкия италиански остров Иския се надяват, че 30-километровата ивица море, която ги разделя от континента, ще спаси икономиката им от още един провален туристически сезон това лято, пише Bloomberg.

С нетърпение те очакват обещаните миналата седмица ваксини, които ще създадат стаден имунитет сред 70-те хиляди жители. Когато всички са имунизирани, те могат да обявят островът за зона, свободна от Covid-19. Което ще им помогне да привлекат множество заможни туристи от Северна Европа и САЩ.

"Вчера се обади англичанин и поиска да вдигне сватба при нас това лято, но организацията на такова събитие с гости от цял свят изглеждаше изключително трудно", казва Джовани Джузепе Матера, собственик на курорта Lido Ricciulillo и на ресторант в основния град на острова. "Сега, когато знам, че ваксините идват, ще му се обадя".

Островите лесно могат да се предпазят от разпространението на Covid-19 и тези, които успеят, ще спечелят най-много това лято. Гърция, например, вече напредна значително и е имунизирала повечето жители по стотиците си малки острови.

В Италия, където голямата част от приходите от туризъм идват от континента, тези, които не могат да разчитат на морето да спаси бизнеса им от вируса, също не се предават лесно.

Масовата имунизация на жителите на островите бе забавена заради недоволство от областните управители, които твърдяха, че никой не трябва да има приоритет. Самите островитяни пък посочват, че мярката е необходима за спасяване на туризма.

"Не трябва да е битка за това кой печели и кой губи. Италия загуби много време — Гърция започна да говори за свободни от Covid-19 острови преди месец", посочва Лука Дамбра, председател на хотелиерската асоциация на Иския и Прочида.

Приходите от туризъм в Европа ще се повишат това лято след въвеждането на ваксинационни паспорти, смятат анализатори. Документите ще представляват доказателство, че собствениците им са се ваксинирали или са дали негативен резултат при тест. Американските туристи, които са ваксинирани, също ще могат да посещават ЕС.

Гръцкият остров Скиатос се надява да ваксинира всичките си 6 600 жители до началото на май. Сезонните работници ще бъдат следващите.

Разбира се, много неща могат да се объркат, тъй като островите не могат да се изолират напълно от неваксинирани посетители. Избухването на местно огнище на остров, в който има едва шепа легла в болницата, е по-рисково отколкото на континента.

Иския, който може да посрещне над 300 хил. туристи, има едва 75 легла. Скиатос има само здравен център и разчита на хеликоптери, които да пренесат пациентите на континента.

Майкъл Бленди, председател на Blandy Group, която има дялове в 15 хотела на португалския остров Мадейра и на други места, предупреди, че паспортната система ще започне да работи истински едва през второто полугодие на 2021 г., когато повечето европейци са ваксинирани. Дотогова туроператорите вече ще са изпуснали по-голямата част от сезона. Засега едва 22% от хората в ЕС са получили поне по една доза от ваксините.