Наскоро Владимир Путин разкри, че е трябвало да работи като таксиметров шофьор след разпадането на Съветския съюз.Това заяви той в документален филм "Русия: най-нова история", излъчен по държавната телевизия.

"Понякога трябваше да печеля допълнително и работех като шофьор. Неприятно е да говоря за това, но беше така", заяви той.

Путин обаче далеч не е единственият световен лидер, който има интересно минало.

Какво са работили някои от най-изтъкнатите световни лидери в политиката, преди да станат това, което са днес?

Маргарет Тачър

Смята се, че Желязната лейди е била част от екипа, създал сладоледа Mr. Whippy. Това се твърди в обръщение на Ричард Чартс, епископ на Лондон, на погребението на бившия премиер през 2013 г. Твърдението беше оспорено от някои, но според доклад от 1983 г., публикуван в New Scientist, Тачър е работила по разработването на емулгатори за сладолед между 1949-1951 г., пише Independent.

Папа Франциск

Много преди да стане папа той си изкарва прехраната като охрана в нощен клуб. Тогава все още той е само Хорхе Марио Берголио и работи в родния си град Буенос Айрес в Аржентина. Работи като охрана, за да помогне да може да плаща образованието си, а по-късно става свещеник.

Роналд Рейгън

Преди да стане президент на Съединените щати, Рейгън е актьор и играе в холивудски продукции с участието на някои от най-големите здезди през 30-те- 40-те години. Най-големият му успех е филмът от 1942 г. Kings Row, който му носи слава. Филмът е с участието на известният актьор Ерол Флин. Военната служба по време на Втората световна война спира филмовата му кариера и той се обръща към политиката. Така изиграва най-голямата роля в живота си, когато става президент на САЩ през 1980 г.

Джордж Уеа

Джордж Уеа е 25-ият президент на Либерия, но е по-известен в Европа като бивш играч с блестяща кариера зад гърба си. Уеа играе 14 години за клубове във Франция, Италия и Англия. За първи път подписва с Монако през 1988 г., след което преминава в "Пари Сен Жермен" през 1992 г. През 1994 година става голмайстор на Шампионската лига на УЕФА. Той прекара четири години в "Милан", след което играе във Висшата лига в "Челси" и в "Манчестър Сити".

Борут Пахор

Преди на стане президент на Словения през 2012 г. Борут Пахор работи като модел, за да финансира ученето си в университета в Любляна, където учи политически науки. Той има скромен произход. Баща му умира когато Борут е още малък, а майка му Ива Пахор Мартеланч, която е оцеляла концентрационен лагер, го отглежда като самотна майка.

Владимир Зеленски

Преди да стане президент на Украйна, Зеленски е известен като комик, който играеше президента на Украйна в шоу, наречено "Слуга на народа". Там неговият герой играе учител, който печели президентските избори.

Работил е и като актьор, сценарист, режисьор и филмов продуцент. Той беше избран с повече от 70% подкрепа през 2019 г.