Хеопсова пирамида в Египет, Римският Колизеум, Великата китайска стена - както и преди много векове, тези структури продължават да свидетелстват за невероятната сила на народите, които са ги построили. Създаването на всяко от тези чудеса на древния свят е струвало на държавите колосални материални инвестиции, тежкия труд и даже живота на десетки хиляди работници.

Колко скъпо би било да се издигнат тези строителни и архитектурни шедьоври днес, с модерните технологии и материални възможности?

Снимка 231107

Източник: iStock

Пирамида на Хеопс

Най-голямата от египетските пирамиди е посветена на фараона Хеопс (или Хуфу), който управлява 2589 - 2566 пр.н.е. е. Според съвременни изчисления, гробницата е издигната в продължение на най-малко 20 години с труда на 10-20 хиляди работници, които са работили на смени в продължение на 4-5 месеца.

Повече от 3 хиляди години, преди изграждането на катедралата Линкълн във Великобритания, пирамидата в Гиза е смятана за най-високата изградена от човека структура на планетата. Първоначалната й височина е била 146,6 метра. Площта на основата достигна 53 хиляди квадратни метра: За сравнение това са почти 8 футболни игрища!

В продължение на 20 години египтяните изрязвали, влачили и монтиран в пирамидата от 750 хиляди до 1,6 милиона каменни блока с тегло от 0,5 до 2 тона. Според мнението на френския архитект Жан Пиер Урден, днес аналог на пирамидата, с използване на съвременни инструменти и машини, би могъл да бъде построен за 5 години.

Общият брой на служителите, ангажирани в строителството, не би надхвърлил 2 хиляди души, а общата оценка ще бъде около 5 милиарда долара.

Снимка 281022

Колизеумът в Рим

Друга грандиозна структура на Древния свят, построена по време на флавийската династия в Римската империя. Амфитеатърът е издигнат за 8 години от 72 до 80 г. сл. Хр. Те са водени от екип от римски и гръцки професионални инженери, занаятчии и художници.

Заедно римляните издигнаха 50-метров строеж. Дължината на външната елипса е била 524 метра. Съоръжението, предназначено основно за гладиаторски борби, е побирала 50 хиляди зрители.

Според американската строителна фирма HomeAdvisor, за изграждането на Колизеума днес биха били необходими около 380 милиона долара и не повече от 2 години. Малко по-различна фигура дава британската  кампания за строителни материали Travis Perkins - $466 милиона по текущия обменен курс. Времето за строеж е същото - 2 години.

Снимка 482777

Източник: iStock

Великата китайска стена

Вероятно това е най-скъпият и мащабен строеж на древността. Трябва обаче да се има предвид, че цялата стена е издигана повече от хиляда години - от V век пр.н.е. до XVII век от н.е. Такъв дълъг период се дължи на факта, че структурата е била постоянно възстановявана след унищожаване при набезите на номадите.

След като династията Цин идва на власт през XVII век, китайците престават да подкрепят и ремонтират стената, защото управниците престават да виждат нейното значението. Самите императори Цин завземат властта, бидейки северни номади. Стената би могла да бъде преодоляна в слабо укрепени райони или просто по споразумение с местен владетел.

И все пак, мащабът на структурата все още е зашеметяващ. Общата дължина на Великата китайска стена е била 21 хиляди километра, височината на стените варира от 6 до 10 метра, а дебелината й е от 5 до 8 метра.

С най-активното строителство се откроил първият китайски император Цин - Ши Хуанг през III век пр.н.е. Владетелят обединява разнородните участъци на стената в единна отбранителна система. От 300 хиляди до 2 милиона роби, селяни и войници са били ангажирани с това негово начинание. Укрепленията са издигани повече от 10 години.

По оценка на британската кампания "Травис Пъркинс", ако човечеството реши да построи знес копие на стената и да вдигне всичките й 20 хиляди километра, нома би ще струва $62 милиарда, но ще отнеме само 18 месеца. Подобна идея искаше да осъществи бившият американски президент Доналд Тръмп: стената по границата с Мексико е дълга само 3145 км и би струвала около 15 милиарда долара.

Снимка 414452

Източник: GettyImages

Много или малко са тези пари?

Както се казва, всичко е относителни и подлежи на сравнение. Например, Кримският мост, издигнат през 2019 г., струва на Русия 228 милиарда рубли или $3,55 милиарда. Легендарният съветски Беломорско-Балтийски канал, построен през 1933 году, се оценяа от специалисти на 535 милиона съветски рубли (повече от $17 милиарда по съвременния обменен курс), пише dzen.ru.

За тунела под Ламанша британците дадоха 22,4 милиарда долара, а най-голямата китайска водноелектрическа електроцентрала в света "Трите клисури" струва 30 милиарда долара.

Изграждането на монументални сгради от древността не би било много по-евтино днес. Просто с модерната технология и техника това би отнело не десетилетия, а само няколко години. А и много по-малко работна ръка би била необходима.