Дните на безгрижни туристически пътувания за сега са само далечен спомен. Пандемията Covid-19 трансформира пейзажа на пътуванията, а промените може да останат още дълго време. Страни по целия свят обявяват нови мерки, но дори когато ограниченията се отменят, има голяма вероятност за задължителна ваксинация преди пътуване със самолет.

Henley Passport Index, който периодично класира най-добрите за пътуване паспорти в света, публикува, преди дни, последния си доклад. В класацията са включени 110 страни.

Япония е първа в списъка

Азиатците продължават да имат най-влиятелните паспорти в света. Индексът не взема предвид временните ограничения, така че Япония отново е на върха на класацията. Притежателите на японски паспорт имат безвизов достъп до 191 дестинации по света. Само крачка след Япония е Сингапур (190 страни). Южна Корея е на трето място, заедно с Германия (189).

България попада в топ 20. Притежателите на български паспорт могат да пътуват без визи до 171 държави. В индекса страната ни заема 18-о място.

В топ десет са Италия, Испания, Австрия (188) и други.

Доминирането на Азиатско-тихоокеанския регион е сравнително ново явление в 16-годишната история на индекса. Съединените щати, Обединеното кралство и страните от ЕС традиционно бяха фаворити в класацията, но според глобалната консултантска фирма за гражданство и пребиваване Henley & Partners позицията на региона ще продължи да бъде силна.

Засега броят на случаите на коронавирус нараства както в САЩ, така и във Великобритания. Ограничения за пътуване, свързани с това, означават, че - че притежателите на паспорти в САЩ в момента могат да пътуват до по-малко от 75 дестинации, докато притежателите на паспорти в Обединеното кралство имат достъп до по-малко от 70.

Доста голямо придвижване в класацията има при ОАЕ, които заемат 16-о място в класацията с безвизов достъп до 173 дестинации. Това е невероятен ръст от от началото на обявяване на индекса през 2006 г., когато страната беше поставена на 62-ро място, с безвизов достъп до само 35 страни.

"Само преди година всичко сочеше, че мобилността в световен мащаб ще продължа да се покачва, че свободата на пътуване ще се увеличи и че притежателите на добри паспорти ще се радват на повече достъпни дестинации от всякога", казва Кристиан Х. Каелин, председател на Henley, цитирана от CNN.

По отношение на бъдещето не бива да очакваме връщане към предпандемичните нива на мобилност, казва авторът на книгата "Бъдещето е азиатско" ("The Future is Asian") Парадж Кана и управляващ партньор на сингапурската консултантска фирма Future Map.

Най-добрите паспорти през 2021 г. са:

 1. Япония (191 дестинации)
 2. Сингапур (190)
 3. Южна Корея, Германия (189)
 4. Италия, Финландия, Испания, Люксембург (188)
 5. Дания, Австрия (187)
 6. Швеция, Франция, Португалия, Холандия, Ирландия (186)
 7. Швейцария, САЩ, Обединеното кралство, Норвегия, Белгия, Нова Зеландия (185)
 8. Гърция, Малта, Чехия, Австралия (184)
 9. Канада (183)
 10. Унгария (181)

Ето и държавите в дъното на класацията:

 1. Северна Корея (39 дестинации)
 2. Либия, Непал (38)
 3. Палестина (37)
 4. Сомалия, Йемен (33)
 5. Пакистан (32)
 6. Сирия (29)
 7. Ирак (28)
 8. Афганистан (26)