Ако не сте чували името на Ангел Куюмджийски, то не сте единствени. Всъщност по-голяма част от българите не са, защото, въпреки че е един от най-богатите и влиятелни българи от близкото минало, той остава дълго време скрит за историята. Причините затова са неизвестно, но благодарение на усилията на на писателя и журналист Петко Мангачев неговата неразказвана житейска история вече е достъпна за всички, като от няколко седмици на пазара може да се намери книга за живота на забравения милионер. 

Куюмджийски е един от най-богатите българи, който е известен с много роли - като издател, благотворител, финансист, търговец, консултант, дипломат и разузнавач. Той тръгва от нищото и достига много високи върхове в бизнеса. "Неговата личност е сложна, но това, което знаем за него, го знаем от архивите. В нашата история за него не се знае почти нищо, но се оказва, че той е крупна фигура в стопански и в политически план", разказва Мангачев в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

От къде е тръгнал ?

Смята се, че Куюмджийски е роден в Самоков и че следва стопански науки във Франция, без да има данни дали е завършил.

"Владее добре френски език и заради това в крайна сметка се превръща в един от най-богатите българи в периода между двете световни войни. Той обаче на два пъти губи своето състояние", казва авторът на книгата.

Как успява да натрупа своето богатство? "По незнайни причини представители на посолствата в София започват да обменят валута в самоковския клон на банката, в която работи Куюмджийски. След време той успял да се свърже с с представители на посолствата в България и установил връзка, с която да може да закупува котиращите се в западните банки български облигации на много ниска стойност от периода на Балканската, Междусъюзническата война и ПСВ. По закон било забранено да се купуват и да се търгува с тях в България. Той ги купувал в чужбина и ги осребрявал в БНБ. Буквално за месеци става милионер".

Това, което е странно и голяма загадка според Мангачев е, че липсват снимки на богатия българин, включително и в печата, имайки предвид колко е бил известен за времето си Куюмджийски.

"Това не може да бъде обяснено и остава загадка. Той е един един от основните хора финансиращи вестник "Мир" - голям всекидневник по онова време, и въпреки това няма негови снимки във вестника", заяви авторът.

"Той е държал в ръцете си много съдби, но не е имал врагове, защото спрямо никого не е проявявал насилие и заплахи. Но е правил друго - предлагал е чрез своята българо-френска банка изгодни заеми и когато фирмата или предприятието не са могли да върнат заема, той го е получавал, вземайки от тях акции. Така постепенно е влизал в управителните съвети и най-вероятно е ставал собственик на предприятия. Той обаче никога не посягал на акциите на предишния собственик - оставял им ги, за да могат да живеят добре", казва авторът.

С какво богатство е разполагал?

Мангачев дава пример с това какво е написал в спомените си последният министър-председател на Царство България Константин Муравиев за това как в рамките на няколко заседания на правителството през 1944 година в столовата на министерството били изпити всички специални вина и ликьори от личната изба на Куюмджийски, за които той платил, само за мита, близо 1,3 милион лева.

Даренията му на стойност 7 милиона лева за студенти, учещи в чужбина и отварянето на  трапезария, която да изхранва месечно 400 студенти, също говори за параметрите на неговото богатство и за това, че той е широко скроен човек.

И имотите, които е притежавал, са впечатляващи. "Ще споменем само две от неговите изключителни в архитектурно отношение жилища - сегашната резиденция на френския посланик и резиденцията на американския посланик на улица "Велико Търново". И двете сгради той плаща сумата от 350 хил. швейцарски франка", казва Мангачев.

Ангел Куюмджийски е притежавал емблематични сгради в София като тази, която се намира на улица "Оборище" в София и в момента е резиденция на френския посланикс

Източник: Wikipedia

Ангел Куюмджийски е притежавал емблематични сгради в София като тази, която се намира на улица "Оборище" в София и в момента е резиденция на френския посланикс

Резиденцията на френския посланик в София е позната с богатата си мебелировка - просторни салони, разкошни детайли от дърво, мраморни камини, портрет на Леандър Леге, както и с тайнствената история на Ангел Куюмджийски. 

На два пъти богатият българин бива ощетяван от държавата ни. "Първият път това става през 1942 година с конфискуване на имуществото му като евреин, а вторият път през 1946-47 година чрез национализация", казва авторът на книгата.

По-късно Куюмджийски заминава за Щатите със семейството си и се опитва да прави бизнес там. "Не всичко е сполучливо. През този период съпругата му умира. Той се жени втори път за дама, която притежава солидна къща за мода и животът му тръгва в друга плоскост. Той успява да възстанови голяма част от своите капитали - в рамките на близо 1,5 милиона долара.", обяснява Мангачев.

В Щатите той по-скоро е разузнавач, а не бизнесмен. Той никога не се връща в България, но преговаря със страната чрез посолството ни в Париж. "Преговорите се водят за възстановяване на неговото имущество, които той приключва успешно. Още повече според Парижкия договор от края на ПСВ, държавите били задължени да възстановят имуществтото на поданиците си. Куюмджийски заявил, че ако не му възстановят имуществото и капитали, ще се оплаче на ревизионната комисия, която била в София", казва авторът.

Иван - Асен Георгиев - шпионинът, който е ментор на Куюмджийски

Те се запознават в Париж, където Иван-Асен е съветник в нашето посолство. "Според разговорите, които Куюмджийски провежда с него, става ясно, че Иван - Асен иска да се свърже с американското разузнаване. Куюмджийски прави тази връзка. От там нататък минава година и Иван--Асен смята, че опасността става голяма и смята да не се връща в България. По съвет на Куюмджийски Иван -Асен все пак решава да се върне в страната и кариерата му се развива много добре. Изпратен е като представител в ООН", казва Мангачев.

Срещи с президенти?

Според някои документи Ангел Куюмджийски е участвал в делегацията на генерал Донован по време на неговите разговори в Москва. Има догадки, че е участвал в съвети при разговорите между Чърчил, Рузвелт и Сталин в Техеран, но няма конкретни доказателства.

Счита се, че той е и един героите на романа "Тютюн",  но това също не е доказано. Умира в Щатите през 1966 година от пневмония.

*Единствената снимка на Ангел Куюмджийски, открита досега, е публикувана във вестник "Капитал" и е включена под формата на покривни кадри в интервюто на Money.bg в 00:54 минута, 4:09 минута, 10:35 минута и 17:35 минута с разрешението на българския вестник.