За съжаление бюджетът не е предвидил развитието на Covid 19. Няма буфери в бюджета, които биха посрещнали евентуално по-нататъшно задълбочаване на кризата. Към момента ситуацията е по-скоро оптимистична от статистическите данни за заболяванията, които са пряко свързани с икономиката. Дали ще се задълбочи или смекчи кризата ще зависи от това какви средства трябва да отделя държавата за здравни услуги, компенсация на бизнеса и семействата. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Ако България се справи добре с кризата, тя ще може да намали бюджетните разходи и да увеличи приходите през 2021 година. Това, което отчита правителството в момента е подвеждащо, тъй като ако погледнем приходите в бюджета за първото тримесечие, ще видим, че няма драматичен спад, а дори напротив. Това може да бъде в следствие на добра събираемост на данъците, но има и други фактори като направената наскоро сделка за летище София. Когато властта отчете последните данни със 150 милиона излишък, това звучеше нелогично", заяви Гечев.

Намалението на ДДС за ресторантьорите

По думите му намаляването на ДДС в сектора няма да доведе до резултати по отношение на изсветляване на сектора.

"Опонирах е в бюджетна комисия и в парламента, защото това не е доказано статистически в другите страни членки на ЕС и не е социално справедливо", заяви той.

Какво ще стане с хазната, ако няма редовно правителство и на следващите избори?

Според Гечев правителството, което си отива следва политика от типа "след нас е потоп". "Те не се интересуват какво ще се случи след като напуснат властта, тъй като колкото по-зле е ситуацията, толкова по-добре ще е това за партия ГЕРБ, която е пред избори и която най-вероятно очаква след нея нещата да се влошат, след като се оттеглиха от властта. Те трябваше и можеха да постъпят различно", заяви Гечев.

По думите му вместо правителството да изтегли заем, да изпълни заема по бюджета за 2021 година, който е в размер на 4,5 милиарда, те не пожелаха да изтеглят този заем авансово до края на годината, за да осигурят на служебното правителство определени средства.

"Не само заради комфорта на служебното правителство, а за да сме сигурни, че ще имаме средства за здравеопазване, помощ на бизнеса, образование и други".

Кои икономически и финансови закони трябва да бъдат внесени след изборите?

Според Гечев зависи от това как партиите ще излязат от изборите, с какви резултати и какво ще бъде политическото съотношение, за да се начертаете конкретната политика.

"Трябва да се придържаме към целите на ЕС, но България трябва да разработи икономическа политика на растеж, който да бъде по-висок от страните, които са преди България. През следващите 3-4 години трябва да поддържаме растеж от 5-6%, защото в противен случай не само ще останем последната страна в ЕС по растеж, но ще продължим да изоставаме и от други страни, които са извън ЕС", заяви той.

По думите му трябва да се промени "кардинално отношението между бизнеса и държавата и да бъдат партньори".

"В България няма нито един крупен чуждестранен инвеститор в областта на индустрията, която сигнал, че нашата бизнес среда не е атрактивна за големия бизнес", смята той.