Сривът на турската лира е продължение на тренд, съществуващ от десетилетие с такива резки темпове. Причините за спада вероятно се крият в управлението на президента на Турция Ердоган и неговото разбиране, че икономиката трябва да се поддържа от една постоянно понижаваща се валута, която прави експортния сектор атрактивен. Това стимулира растежа на икономиката и осигурява работа на младото растящо турско население. Това заяви Ивайло Пенев от "ЕЛАНА Фонд мениджмънт" в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"През годните сме виждали толериране на висока инфлация, бавни реакции от страна на централната им банка, нежелание за повишаване на лихвите. Това се случва в среда на спадащи цени на суровините. През 2008 г. беше върха на петрола и на индустриални метали. Турция не е надарена със собствени ресурси и голямата й растяща икономика има нужда да внася големи количества суровини. Ако цените растяха, това щеше да доведе до допълнителна инфлация в страната. Дори при благоприятно външни фактори, Турция не успява да овладее спада на валутата си и това донякъде е съзнателно", заяви той.

По думите на експерта не е тайна желанието на Ердоган да държи лирата евтина. "Може да се каже, че турците се опитаха да манипулират собствената си валута като забраниха на банките си да дават заеми в лири на спекуланти, които ги ползват да продават лирите в очакване на обезценка. Имаше дни, в които еднодневните лихви по депозитите стигнаха до 1 000% на годишна база", заяви той.

Според Пенев агресивните политики на Ердоган доведоха до загуба на доверие на международните инвеститори в Турция.

"Немалка част от външния дълг на страната и като държава и на банките и корпорациите е издаден в долар. За да се изплащат тези дългове ще трябва все по-големи количества от тази обезценяваща се лира и туй като обикновено в такива моменти кредиторите е вероятно да са по-слабо склонни да предоговорят тези кредити - това е момент, в който икономиката на южните и съседи ще имат ще имат най-голяма нужда от твърда валута, които значи продажба на лира", заяви той.

Изгодно ли е да купуваме турски активи?

По думите на експерта турските активи в релативно отношение са станали по-изгодни. "Зад такива решение трябва да стоят и други фактори като данъчна система на страната, така че отговора не е еднозначен. Турската икономика е растяща, нестабилна, с много персперкиви пред себе си, стига д аводи добри политики", заяви той.

Има ли страдащи от евтината лира бизнеси?

Обемът на търговия между България и Турция е доста голям. От страните извън ЕС Турция е най-важен търговски партньор за нас.

"За първите 9 месеца на 2019 г. сме изнесли стоки за 3,05 милиарда лева и сме внесли за 3,13 милиарда - т.е. сме били на малък търговски дефицит с тях по отношение на износ и внос. За първите 9 месеца на тази година, износът от наша страна е за 2,49 милиарда лева, а вносът е за 2,96 милиарда. Ефектът от затворените граници и бизнеси заради пандемията е тук, но той трябва да работи и в двете посоки", заяви той.

Най-важен дял при нашия износ за Турция заемат изделия от желязо и стомана, цинк, слънчогледови семена, пластмасови изделия и т.н. При вноса най-голям дял имат електрически машини, моторни превозни средства, памук, плетива, хартия, картонени и т.н,. Това са най-засегнатите сектори, не трябва да пренебрегване и турските храни и туризма, казва Пенев.

Има ли обратен път за лирата нагоре?

Рязкото обезценяване на лирата от миналия месец и рязкото й възстановяване сме го виждали през 2018 година.

"Пътят е свързан с по-рязка промяна на политиката на централната банка, по-голяма ангажираност към укротяване на инфлацията и поддържане на стабилна валута. Останалата част от пътя е омекотяване на тона и на действия на турската власт на геополитическата сцена. Агресивната политика доведе до отчуждаване от ЕС и САЩ", заяви експертът.