Българската икономика се развива поне на три скорости. Столицата е много по-напред от всички останали региони, но дори да не я включваме в сметката има големи разлики в регионите на юг и на север от Стара планина. Вече дори може да говорим за четвърта скорост, която е Северозападна България - тя като, че ли е напълно изпаднала от макро процесите от 7-8 години насам. Това заяви Икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Това, което наблюдаваме през призмата на пазара на труда е, че всъщност водещите икономически центрове бяха тези, които бяха ударени най-тежко от икономическата криза. София, Пловдив, Варна и Бургас губеха заетост най-бързо и най-агресивно в хода на кризата, докато по-изостаналите региони, на север от Стара планина, останаха в страни от този процес. Има причини да очакваме, че и там икономическо влошаване ще има, но то предстои", заяви Николов.

Според експерта големият губещ е Благоевград. "Тази, относително малка и по-слабо развита икономическа област, губи заетост със скоростта на Пловдив или Варна. От една страна, в последните няколко години, там затвориха големи предприятия, които бяха големи работодатели. От друга страна, производството на града остана на по-ниско ниво на добавена стойност, тъй като там доминират шивашките фабрики, които в предишната криза мигрираха от Гърция към нашата територия. Трети ключов фактор е влиянието на туризма. По икономически развитите общини в областта са тези, които са свързани със зимния туризъм, който миналата година се срина", заяви той.

По думите на Николов Видин бе традиционно областта с най-ниски заплати у нас от 2000 година насам, но през третото тримесечие на 2020 в Благоевград вече заплатите са по-малки.

Земеделските райони остават в страни от общата негативна динамика. "Като гледаме регионалната карта и това, което се случва, особено на север от Стара планина, там има общини, които са по-добре, отколкото в края на миналата година. Това са Търговище, Силистра, но и някои области около тях, които са силни земеделски райони."

Къде се очакват спадове в нивата на възнагражденията?

Според експерта през второто и третото тримесечие на 2020 година няма област у нас със спад на заплатите, дори напротив. Единствено в Перник и Силистра има задържане.

"Но дохода от заплати намаляваше постепенно, т.е. заплатите се повишават, за тези, които ги имат, но резкия спад на безработицата означава, че по-малко хора взимат заплати", заяви той.

Разликите между Севера и Юга

Това, което стои в основата на големите различия е инфраструктурата. "Там, където имаме силно свързани регионални икономики на юг - те се случват около магистралата и пътните възли, докато на север имаме разпокъсани икономически центрове, които не са добре свързани дори с пътища", заяви Николов.

Друг важен фактор е образованието. "В Южна България има много силно професионално образование и много голям дял на хората с професионално или поне средно образование, докато в Северна България и особено Северозапада има все повече ръст на хората с основно и по-ниско образование, които не са в състояние на бъдат наети дори в индустриални предприятия", казва Николов.

"Това, което наблюдаваме в Северна България е силно съсредоточаване върху еврофондовете, което остава на заден план привличането на дълготрайни инвестиции. При наличието на малък административен капацитет, "хващането" на еврофонда се превръща в основен приоритет, което дава краткосрочни политически бонуси на местната власт, но не създават дълготрайна заетост", коментира Николов.

Привличане на инвестиции

"Общините не разполагат с достатъчно финансов ресурс, административна независимост, за да провеждат собствена политика, която да им позволява да бъдат пред другите" , казва експертът.

"В момента големият риск е за икономически зони - тези по морето и планините, но там би трябвало местната власт и бизнесът да търсят диверсификация . Очевидно е, че разчитането само на туризъм няма да е решение за благосъстояние, а рецепта за проблеми и трябва да се търсят все повече различни сектори - привличане на бизнес от всички сфери на икономиката", заключи експертът.