Вероятно ще посрешнем коледните празници със сегашните цените на горива или много малка корекция нагоре. На това се надяваме, но реалността, все пак е по-различна. През последните няколко седмици виждаме ръст в международните цени, който ще дойде и на нашия пазар в рамките на 30 дни.

"Не съм голям оптимист, че цените ще бъдат същите, но се надявам да не са повече от 5 до 7 стотинки ръст за литър". Тези тенденции очерта председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

"Ако приемем, че Brent днес е 84 долара и ще достигне 100 долара, увеличението ще доведе до 10 пъти по-голямо увеличение в готовите продукти или 150-160 долара на тон. Ако приемем, че доларът ще бъде 1,70, то проекцията при барел 100 долара, е възможно увеличението да достигне и до 20 стотинки още следващите няколко седмици. Решението на ОПЕК от миналата седмица е, че нивата трябва да се движат около 80 долара и това покачване трябва да бъде овладяно", заяви Терзиев.

По думите на експерта, ако не се овладее цената на електроенергията и природния газ, то прогнози за 100 долара на барел, може и да се сбъднат.

"При петролните продукти цикълът е 3-6 месеца. Горивото, което сме заредили в резервоара е добито като нефт, най-рано преди 180 дни. Ето защо планировката е много важна. Ние като потребители сме свикнали всичко да е даденост. Но ако планировката в бизнеса е нарушена, можем да се представим какво ще се случи. Подобен е примерът с недостига на гориво във Великобритания наскоро", заяви той.

Има ли потенциал за увеличаване на количествата на петрол?

Според Терзиев няма недостиг на суров петрол и липса на ресурси не се усеща на пазара, но общата тенденция към покачване на енергоресурсите или на мегаватчаса, води до покачване на цената.

"Не виждам особено бъдеще на търговците на петролни продукти днес, да са най-големите участници в електрификацията, тъй като нямаме икономическо предимство, обектите ни са бързооборотни. Свързаността и инфраструктурата в електрическа енергия е много слабо развита за зареждане на електромобили", коментира той.

По думите му според директива на ЕС до 2023-25 година е желателно да имаме на всеки 60 километра заряден пукт за леки коли с мощност 450 киловата, а за товарни автомобили, на всеки 100 км. заряден пункт с мощност 1,3 мегавата. Ние нямаме този енергиен потенциал, смята той.

"През август в България сме потребители около 300 милиона литра горива, а те се равняват 3,3 гигаватчаса енергия, и тъй като електричеството е с по-голям коефициент на полезно действие, ако ушите километри трябва да бъдат минати с електрически коли, ще ни трябва между 1500-1600 гигаватчаса енергия, което е точно равно на АЕЦ Козлодуй в момента", обясни той.