10-те най-богати семейства в Америка са увеличили богатство си с 25%. Това показва ново изследване на Institute for Policy Studies. Стойността колективно им богатство се е увеличила със 136 милиарда долара от началото на пандемията досега.

Докладът"Silver Spoon Oligarchs", цитиран от Business Insider, изследва нарастващата концентрация на богатство в САЩ, като разглежда топ 50 на най-богатите семейства от класацията на Forbes, публикувана през декември 2020 г.

Богатството на всяко семейство идва от компании, създадени от предците им. Според доклада богатствата на фамилиите остават до голяма степен непроменени в продължение на десетилетия и дори нарастват значителни по време на пандемията.

Семейство Лаудер, създатели на империята Estée Lauder, е спечелило най-много по време на пандемията, като почти удвоява богатството си с ръст от 83%.

Фамилията, зад компанията SC Johnson, отчете ръст на състоянието си от 9% или малко над 1 милиард долара.

"На фона на безпрецедентния скок на безработицата в САЩ и много американски семейства, останали в безизходица, най-богатите семейства в страната умножават активите си драстично", се казва в доклада.

Пандемията отвори още по-голяма пропаст между бедни и богати в Америка

Американците с по-високи доходи - особено тези, заети в технологичните индустрии отчитат повишаване на доходите. По време на пандемията хората с по-високи доходи са харчили по-малко, в сравнение с американците с по-ниски доходи, което означава, че спестяванията им се увеличават според доклада. Милиардерите са увеличили общото си богатство с 1 трилион долара.