Основателят на Microsoft и милиардер Бил Гейтс заяви, че трябва да плаща повече данъци, както и че правителството трябва да изисква от другите "супербогати" хора като него да допринасят "значително повече".

"Аз трябва да плащам по-високи данъци", казва Гейтс, който притежава богатство от над 90 милиарда долара, в интервю за CNN. "Аз съм платил повече данъци - над 10 милиарда долара - от който и да е било друго, но правителството трябва да накара хората в позиция като моята да плащат значително повече", казва той.

По думите му, данъчната реформа на Доналд Тръмп е "регресивна", посочвайки, че от нея ще се възползват най-вече богатите, въпреки настояванията на републиканците, че тя ще подпомогне средната и работническата класа в САЩ.

Реформата на Тръмп: $6 милиарда за служителите и $171 милиарда за акционерите

Реформата на Тръмп: $6 милиарда за служителите и $171 милиарда за акционерите

Невиждано в историята обратно изкупуване на акции след новото данъчно законодателство

Попитан какво мисли за "растящото неравенство" в САЩ, Гейтс, който вече дари над 40 милиарда долара от богатството си, заяви, че "всички развити икономики трябва да помислят по този въпрос". И посочи, че в страната все още една шеста от населението живеят в лоши условия.