Азим Премджи не е особено познат, но той е вторият най-богат човек в Индия и 51-вия всвета. Бизнес магнатът е председател на индийския конгломерат Wipro, който оперира в областта на информационните технологии и бизнес консултирането.

Премджи дари 34% от акциите на компанията си, което се равнява на $7,5 милиарда. Това е най-голямото дарение в историята на индийската филантропия, пише Bloomberg.

Акциите, които са били собственост на инвеститора са безвъзмездно дарение на благотворителната фондация, носеща неговото име Azim Premji.

С това дарение стойността на филантропския корпус, предоставен от Премджи става $21 милиарда и включва 67% от икономическата собственост на Wipro.

Неговата фондация подкрепя образованието и над 150 неправителствени организации, помагащи на маргинализирани индийци. Освен това Azim Premji е създала университет, за да развива компетентни кадри в областта на образованието и човешкото развитие.

Целта на фондацията е университетът да се разшири до 5000 студенти и над 400 преподаватели. Тя планира да създаде и още един университет в Северна Индия.