Джей-Зи e първият хип-хоп изпълнител в света, чието състояние се равнява на 1 милиард долара. То се дължи на музиката му, собствеността върху различни имоти, модата и инвестициите.

Джей-Зи дължи богатството си на това, че е създавал марки, а не просто е показвал, че публично държи на определени брандове, пише BBC, позовавайки се на информация на Forbes.

Класацията на Forbes обаче все още не определя Джей-Зи и продуцента му Dr Dre със статут на милиардери.

Джей-Зи, роден с името Шоун Картър, е израснал в най-непредставителните райони на Ню Йорк. Става популярен с дебютния си албум "Reasonable Doubt", който излиза през 1996 година. А албумът му "The Blueprint" от 2001 година влиза в библиотеката на националния регистър за звукозаписи, тъй като е счетен за "културно, исторически и естетически значим".

Неговото състояние е оценено от Forbes първо чрез събиране на всичките му активи,след което от тях са извадени определини разходи, които се предполага, че изисква стандартът на живот на известна личност.

От музикалната си кариера Джей-Зи печели 70 милиона долара. Дялове в компаниите Armand de Brignac за луксозно шампанско и D'Usse за коняк му носят 410 милиона долара. Освен тях той притежава и процент в компанията за споделено пътуване Uber, който се равнява на 70 милиона долара. Собственик е на редица имоти в градовете Ню Йорк и Лос Анджелис. Дял на стойност 100 милиона долара в музикалната стрийминг платформа Tidаl и колекция от картини за 50 милиона долара завършват състоянието му, стигнало до 1 милиард долара.

Богатството на съпругата му Бионсе възлиза на 335 милиона долара, го-голямата част от което се дължи на музикалната ѝ кариера и реклама на различни брандове.

Джей-Зи e един от малкото артисти, успял да натрупа милиард.

"Аз не съм бизнесмен, аз съм самия бизнес, човече" , е казвала звездата.

Той дори се повява заедно с Уорън Бъфет на предната корица на списание Forbes. Изглежда Бъфет е бил впечатлен от рапъра, тъй като казва за него още през 2010 година:

"Jay преподава в много по-голяма класна стая, отколкото аз някога ще преподавам. Той е човекът, от когото трябва да се учим."