16 хил. китайски и 7 хил. индийски богаташи са напуснали родната си държава през 2019 г., показват доклад на AfrAsia Bank. Изследването проследява гражданите, които притежават между $1 млн. и $9,9 млн.

Избягалите милионери от Китай и Индия съставляват едва 2 процента от заможното население на тези държави. Като процент от общия брой, най-много богаташи бягат от Русия и Турция — 6 процента и 8 процента, съответно, показват още данните.

Какви са причините? Сред основните са възможност за ново професионално развитие, както и данъчни и финансови притеснения. Но решението може и да е по-лично: желание за по-добра здравна и образователна системи, сигурност, по-висок стандарт на живот — и накрая, но не и последно по важност — бягство от потиснически режим.

Снимка 534240

На другия край на класацията е Австралия, която привлича най-много богаташи — цели 12 хил. през 2019 г. — с което броят им расте с три процента. САЩ и Швейцария са на второ и трето място, сочат още данните. Португалия и Гърция са сред десетте държави, които също привличат множество заможни чужденци. Освен че се радват на множество слънчеви дни и топъл климат, и двете държави имат инвестиционни програми, които дават право на европейско гражданство срещу вложения. Но едва една трета от богаташите, които отиват там, се възползват от тях.

Междувременно, отделен доклад показва, че Швейцария остава най-популярната дестинация за частно офшорно богатство. Според Boston Consulting Group през 2019 г. чужденците държат $2,4 трлн. там. Най-голям ръст има в Хонконг и Сингапур, които са на второ и трето място в списъка, благодарение на богатството, създадено в континентален Китай.

Снимка 534239