Саудитски педиатър се превърна в един от най-заможните доктори в света, след като ръководената от него компания за медицински услуги обяви своите планове и целева единична цена за своето първично публично предлагане (IPO).

Сюлейман Абдулазиз ал-Хабиб, който притежава 49% в едноименната компания, оценяван на 8,5 милиарда риала или 2,3 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index. Той планира да продаде 17,4 милиарда акции в IPO-то, показва подадения проспект.

Dr. Sulaiman Al Habib Medical Group е една от най-големите здравни компании в Саудитска Арабия, управляваща болници, амбулаторни клиники, аптеки и медицински лаборатории в Кралството, както още в Дубай и Бахрейн.

Излизането на дружеството на фондовия пазар е първото IPO в Саудитска Арабия след това на енергийния гигант Saudi Aramco, по време на което бяха привлечени почти 30 милиарда долара.

Ал-Хабиб е основал компанията през 1993 година, като преди това е бил главен лекар и ръководител на педиатричните отделения в две държавни болници в Рияд.

Много малко лекари попадат в списъка на най-богатите хора в света. Основателят на HCA Healthcare Томар Фърст е на първо място сред тях с нетно състояние от 13,1 милиарда долара. Специалистът в биотехнологиите Патрик Суун-Шион е на второ място след него с 9,2 милиарда долара.