Бъкингамският дворец предстои да бъде реновиран. За целта ще бъдат използвани 369 милиона паунда. След излизането на тази новина във фокуса на общественото внимание бяха поставени разходите на кралското семейство и конкретно на кралица Елизабет II.

Сметката за ремонта ще бъде платена от данъкоплатците. Това е така, защото всяка година правителството отделя конкретна част от събраните пари в хазната, за да покрие разходите по изпълнението на официалните задължения на държавния глава на Великобритания.

За миналата година от събраните данъци са били отделени 40,1 милиона паунда за тази цел. Още 13,9 милиона паунда идват от други източници, като наеми от имоти, например.

Богатството на кралица Елизабет II се изчислява на около 340 милиона паунда, става ясно от данните в The Sunday Times Rich List.

Как се харчат всички приходи на държавния глава? Това показва докладът за 2015 година на Суверенния грант - държавният фонд, който финансира дейността на кралското семейство.

Как се става по-богат от английската кралица?

Как се става по-богат от английската кралица?

Виктория Бекъм знае къде се крие ключът към този успех

За финансовата година от март 2015 до края на март 2016 година са били изразходвани 39,8 милиона паунда от общо 40,1 милиона паунда в Суверенния грант. Разходите са нараснали с 4,1 милиона паунда в сравнение с предходната година.

Най-много пари - 18 милиона паунда, са отишли за "поддръжка на имоти и големи проекти". Най-скъп е излязъл ремонтът на северната тераса на Уиндзорския замък - 1,3 милиона паунда.

600 хиляди паунда са отишли за изготвянето на плановете за реновирането на Бъкингамския дворец. Още 700 хиляди паунда са били нужни за изглаждането на хангар за хеликоптери.

По поддръжката на имоти, включително смяна на крушки и подобни, разходите са били 4,3 милиона паунда. Услугите по чистене, пране и други подобни са стрували други 700 хиляди паунда.

Всички служители на Кралицата са 431 души, като техните заплати са излезли 19,5 милиона паунда за миналата година. Средната заплата на тези хора е 35 144 паунда годишно.

Управлението на кралското домакинство се осъществява от Лорд шамбелана, който има годишно трудово възнаграждение от 99 хиляди паунда.

Храната и напитките на кралското семейство и неговите гости е струвала 1,4 милиона паунда, а в технологични системи са били инвестирани 2,6 милиона паунда.