Великобритания ще работи активно по диверсифицирането на енергийния си сектор в посока зелени технологии в следващите години. А неочакваният голям печеливш от тях ще бъде не друг, а Кралица Елизабет II.

Причината за това е, че мениджърът на собствеността на кралицата и британското министерство на финансите ще получат милиарди долари от отдаване под наем на офшорни води на гиганти в сектора, като British Petroleum и Total.

Организацията Crown Estate, която е собственик на британския монарх, е собственик на милиони акри земя и води около офшорните брегове на Великобритания. В началото на седмицата от нея обявиха, че са избрали компании, които да се включат в търгове за разработването на шест офшорни вятърни проекта, пише Market Watch.

Докато тези имоти са собственост на кралицата, те не могат да бъдат продавани от нея и са управлявани от независим борд. Годишните приходи на Crown Estate отиват в хазната на финансовото министерство, а 25% от тях се изплащат на кралското семейство под формата на суверенна субсидия.

Всяка година организацията ще получава опционни депозити за отдаване на правото за развиване на зоната на морското дъно за изграждането на вятърните централи. Първоначално приходите от тези депозити ще бъдат в размер на 879 милиона лири. През следващите 10 години получената сума ще възлиза на още 8,8 милиарда лири или повече от 12 милиарда долара.

От тази сума въпросните 25%, които се насочват към кралското семейство, ще означават печалба в размер на милиарди.