Темата за най-заможните хора в света винаги е актуална, като класацията на милиардерите в света винаги е динамична със загубите на едни и печалбите на други. Обикновено обаче говоренето за тази група хора винаги е свързана с известните имена в списъка, като Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Джеф Безос в Щатите, Карлос Слим в Мексико, Амансио Ортега и Бернар Арно в Европа.

Какво обаче можем да кажем за най-богатите хора на Балканите? Според Forbes те държат впечатляващата сума от близо 68 милиарда долара в началото на 2018 година, а 84% от тези активи са концентрирани в ръцете на милиардерите в Турция.

Те притежават общо над 57 милиарда долара в началото на годината или повече, отколкото българската икономика е произвела за изминалите 12 месеца.

Турските милиардери са и най-многобройни в класацията за тази година - общо 36 души. Гърция е представена от четирима, а Румъния - от един. Ето и кои са те:

Турция: 36 души с общо $57,1 милиарда

Милиардер номер 1 на Балканите е собственикът на гигантът в хранителната индустрия в региона Ulker Biscuit Мурат Юлкер. В началото на 2018 година състоянието му се изчислява на 4,8 милиарда долара. Компанията Ulker Biscuit е най-голямата в холдинга Yildiz, управляван от Юлкер, като тя изнася за над 100 пазара, включително за България.

Мурат Юлкер

Източник: Wikipedia

Мурат Юлкер

С малко по-малко разполага Ерман Иличак, който развива дейност в областта на строителството. Неговото богатство се изчислява на 4 милиарда долара. Иличак е собственик на Ronesans Construction, която оперира в Източна Европа, Близкия Изток и Централна Азия.

Ерман Иличак

Източник: enerji.ronesans.com

Ерман Иличак

Трети по богатство в Турция е собственикът на FIBA Holding Хусну Юзейгин. Той притежава 2,9 милиарда долара, а ръководената от него група е с дейност в областта на финансите, имотния сектор, както и в търговията.

Най-богатата жена в Турция пък е Семахат Севин Арсел, която притежава активи на стойност от 2,6 милиарда долара. Тя е част от империята на турската фамилия Коч. Арсел е член на борда на директорите на Koc Holding.

Гърция: 4 души с общо $9,6 милиарда

Най-богатият човек в Гърция е собственикът на международната банкова група EFG International Спирос Лацис. Основаната през 1995 година компания е със седалище в Цюрих и оперира на 40 пазара. Лацис притежава 3,2 милиарда долара.

Спирос Лацис

Източник: Wikipedia

Спирос Лацис

Втори след него с 2,8 милиарда долара в сметката си е наследникът на гръцкия корабен магнат Ставрос Ниархос - Филип Ниархос. Той е член на борда на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, като притежава в наследство богата колекция от произведения на изкуството. Смята се, че в нея има творби на Пикасо, Ван Гог и Анди Уорхол.

В списъка с най-богатите гърци влизат още Аристотелис Мистакидис, който има участие в международния гигант в търговията със суровини Glencore, както и бизнесменът с дейност в петролната и газова индустрия Вардис Вардиноянис. Двамата притежават съответно 2,5 и 1,1 милиарда долара.

Румъния: 1 човек с 1,2 милиарда долара

Йон Тириак

Източник: GettyImages

Йон Тириак

Познатият като "Булдозерът от Брашов" Йон Тириак е най-богатият румънец със своите 1,2 милиарда долара. Той е бивш професионален тенисист и хокеист. Тириак започва собствен бизнес в Германия, а след 1990 година основава първата частна банка в северната ни съседка Banca Tiriac. Той притежава голяма колекция от луксозни автомобили, включително шест Rolls Royce Phantom.